Carles Mercader, sobre La Nuu: "la gent pot gaudir de la proposta sense la necessitat d'entrar als espais tancats habituals"
Durant el mes d'octubre, els carrers de Rubí tornaran a ser l'espai expositiu de 13 fotògrafs i fotògrafes
A partir d'aquest dissabte, dia 30 de setembre, Rubí tornarà a convertir-se en una sala d'exposicions sense parets. En total, es donarà visibilitat a 13 fotògrafs i fotògrafes que exposaran la seva obra en gran format en diferents murs de la ciutat. Parlem de La Nuu, el festival de fotografia d'autor que enguany arriba a la seva tercera edició.
El TOT Rubí ha parlat amb el Carles Mercader, rubinenc impulsor d'aquest projecte. El Carles explica que La Nuu és un festival dedicat a la fotografia d'autor. "Crec que és important remarcar el terme autor, perquè la majoria de festivals dedicats a la fotografia focalitzen el seu interès en la fotografia documental i en el fotoperiodisme". Quan parla d'autor, en Carles fa un petit incís, explicant que hi ha qui prefereix nomenar-la fotografia artística, tot i que a ell aquesta paraula no li agrada pel context burgès en el qual es va crear.
"El festival La Nuu és organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Rubí però, a part del seu l'equip tècnic, hi ha molta gent i entitats que donen un cop de mà", explica. Per exemple, aquest any s'ha afegit al projecte l'Espai Creatiu NUS de Rubí, que s'encarregarà de la documentació i l'enregistrament de totes les activitats. La tasca de Mercader dins de La Nuu va dirigida a la direcció i a la curadoria.
Sobre La Nuu d'aquest any, en Carles explica que intenta seguir la línia marcada pels anys anteriors, i que la presència de fotògrafs internacionals es va consolidant. De fet, com a novetat hi ha un nou apartat, la secció SCREEN, que està dedicada a la fotografia mostrada en pantalla tant en forma d'audiovisual o diaporama.
La Nuu, que enguany es basa en el concepte de "La joventut", és especial perquè no cal entrar a un espai tancat per poder gaudir de l'exposició. "Es crea una dinàmica de museu temporal a peu de carrer que no passa desapercebut", explica Mercader. "Són molt importants els diferents nivells de lectura que crea aquesta ocupació de l'espai públic. La gent poc gaudir de la proposta sense la necessitat d'entrar als espais tancats habituals". El Carles explica que el Museu com a institució ha entrat en una certa crisi, com si només anés dirigit a nucli determinat de població amb interessos de poder i de domini cultural. Llavors parlem de cultura. La Nuu aposta per una visió més horitzontal d'aquesta, per refermar els vincles entre Art i Vida com a fet habitual. "També és interessant que part del públic involuntari del festival es quedi en aquest primer estadi de gaudi estètic", és a dir, molta gent es trobarà les obres i es quedarà en allò, en canvi, d'altres, aniran més enllà i buscaran informació sobre els autors o el tema de comissariat.
El nucli de La Nuu és la part expositiva, tot i que la pedagògica juga un paper molt important, per això s'han programat tallers, conferències i visites guiades, per explicar i apropar al públic els corrents actuals de la fotografia d'autor. Per exemple, a part de l'SCREEN, el dia 5 d'octubre al Teatre Municipal La Sala s'estrenarà una obra basada en el fotollibre de Nan Goldin Balada de la dependència sexual. La dramatúrgia està basada, a la vegada, en un poemari de Carlos Zanón inspirat per l'obra de la fotògrafa.
Sobre la fotografia en la societat actual
La fotografia tal i com la coneixem ara té una curta història que no arriba als 200 anys. La seva evolució ha sigut ràpida i, en part, es va veure eclipsada per l'aparició del cinema a principis del segle passat. En un principi, la fotografia tenia un caràcter totalment documental, fins que van començar a aparèixer corrents que la col·locaren al costat d'altres arts. En Carles ens explica el paper de la fotografia en la societat actual, una societat totalment visual, i ens diu que "actualment viu uns moments d'incertesa". "Tant la democratització de la fotografia donada pels avanços tècnics com l'adveniment de les xarxes socials han canviat el seu ús social i la seva valoració per part de la societat", explica. "Una fotografia, avui en dia, no val res. I això, ja no es pot canviar. La gran novetat és que la gent ha après a comunicar-se a través de la imatge encara que de moment d'una forma ingènua i complaent. La facilitat de producció d'imatges i l'híper saturació a la qual estem sotmesos dificulten l'apropament cap a la imatge sòlida o reflexiva".
Això provoca que el fotògraf d'avui no té prou en fer fotografies, ha de ser capaç de bastir un món propi, una veu particular. I pel Carles això és positiu. Va estudiar filologia i la seva vida ha estat sempre acompanyada tant de la fotografia com de les lletres, en especial la poesia. "Tots sabem escriure però no tots som escriptors".
Rubí i la cultura contemporània
Des de l'Ajuntament, la frase "col·locar Rubí en el mapa cultural" ha sonat bastant durant els últims mesos. El TOT Rubí ha preguntat al Carles, com a membre de la cultura en la ciutat, què entén per mapa cultural. "Bé", diu, "seguint aquesta dialèctica entre mapa i territori i, entenent que el mapa és només una representació cultural d'aquest darrer, és necessari que les institucions públiques ajudin a crear un territori cultural ferm. Sobretot quan sabem que els mapes són representacions no sempre fidels a la realitat. Una proposta cultural sòlida quan és fomentada i és entesa i acaba conformant aquest "mapa cultural" de forma natural i fidedigne".
La Nuu, gràcies al seu format i al seu impacte visual, és molt ben acollit per la població de Rubí i, segons Mercader, "aquest sols fet ja és una gran fita". La Nuu no vol créixer d'esquena a Rubí, però és molt significant tenir en compte la repercussió i l'astorament que crea a fora de la ciutat, tant per la qualitat de la proposta com pels autors i autores seleccionats i seleccionades. El fet que La Nuu es faci a Rubí, una ciutat de la perifèria i bàsicament treballadora, omple d'orgull als organitzadors.
Veure Comentaris