Bombers al Ple de gener

PLE MUNICIPAL

Els Bombers reben el suport del Ple a les seves reivindicacions

Només una de les quatre mocions presentades ha generat debat entre els regidors i regidores

 

 

La primera sessió plenària de l'any, la del mes de gener, ha tingut el seu punt fort, precisament, en una intervenció que no estava en l'ordre del dia ni ha constat en acta. Dos agents del cos de Bombers de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal han assistit a la sessió per explicar les seves reivindicacions a tots els regidors i regidores. 

 

Aquesta intervenció sorgeix de la moció proposada pels grups municipals de PSC i C's, que ha passat per plenari, on es mostrava el suport a les reivindicacions del cos de Bombers tant laborals com materials. 

 

Els assistents al ple, tant regidors com públic, han escoltat amb atenció les explicacions dels dos bombers que han exposat les seves reivindicacions. Un d'ells, Marc Guix, ha explicat quina és la situació actual però que fa anys que arrosseguen. Ara, és novetat perquè s'han plantat i han decidit no fer hores extres, però aquestes demandes per part del cos de Bombers fa anys que les reivindiquen. 

 

De fet, actualment hi ha 2.093 bombers operatius per tot Catalunya. A causa d'aquesta mancança d'efectius per les sortides que es fan, fins ara, els agents estaven realitzant hores extres per cobrir les necessitats. Hores extres que, cal dir, cobren a un preu inferior que les hores de la seva jornada habitual. Aquest excés d'hores que estaven realitzant no feia més que agreujar el problema, ja que la necessitat de més efectius continuava present i ells mateixos no podien arribar a treballar amb la seguretat necessària. Per aquest motiu han decidit plantar-se i deixar de fer aquestes hores extres. El resultat ha estat que durant les guàrdies del Parc que dóna servei a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, només hi ha 4 bombers. Això significa que, si hi ha un avís, han de sortir els quatre i, si durant la sortida reben un altre avís, no hi podran assistir i els hauran de suplir altres bombers que estiguin a prop i que es trobin lliures en aquell moment concret.

 

Aquesta és la reivindicació humana, laboral, però és que en el vessant material també tenen moltes mancances, ja que els camions amb els quals treballen tenen una mitjana de 15 anys i des del 2014 que es reclama un camió escala que encara no ha arribat. A més, segons Guix, amb el material del qual disposen els seria molt difícil treure una persona amb vida, per exemple, d'un cotxe accidentat "perquè la serra gairebé no talla". 

 

Els Bombers han expressat que es tracta de voluntat política, ja que "es diu que no hi ha pressupost però fa molts anys que reivindiquem el mateix", afirma Toni Plaià, l'altre bomber assistent al Ple. I afegeix que "la feina dels Bombers és com una assegurança, la paguem tota la vida però esperem no haver-la de fer servir mai". Els dos agents han assegurat que amb aquesta manca de personal posen en risc la seva pròpia integritat personal i la seguretat dels ciutadans i ciutadanes.

 

Ple del mes de gener | N.E.

 

 

Altres assumptes del Ple

L'únic debat que ha generat el primer ple de l'any ha estat al voltant de la moció presentada pels grups municipals d'ERC, AUP i CDC pel rebuig a les detencions arbitràries contra independentistes.

 

Albert Giménez, de l'AUP, ha expressat el seu rebuig cap a la "violència repressiva de l'Estat, que de vegades va d'uniforme i de vegades de paisà, i que el que busca és atemorir a la població". Per la seva banda, Víctor Puig, CDC, ha lamentat que "amb el canvi de govern a l'Estat no hagi canviat la vulnerabilitat de la llibertat d'expressió". Pau Navarro, ICV, ha explicat que considera que són "uns fets molt tristos i preocupants pel que fa a la salut democràtica i a la vulneració de drets". Per la seva banda, Xavier Corbera, ERC, ha definit com a "cortina de fum" aquestes detencions i ha explicat que "aquests fets posen sobre la taula el tipus de justícia podrida que tenim".

 

José Abadías, C's, ho ha definit com una "manipulació dels fets" i "unes persones que estan acusades de desordre públic i que no volen assumir les conseqüències dels seus actes". Per part del PSC, Rafael Güeto ha afirmat que aquestes detencions "estan emparades per la llei".

 

En aquest sentit, la votació ha comptat amb l'abstenció de Veïns per Rubí i Sergi Garcia; el vot negatiu de l'Equip de Govern, Ciutadans, Jose Manuel Mateo i Maria Dolores Marín; i els vots a favor de l'AUP, ERC, ICV i CDC. El resultat, però, sortia empat de vots afirmatius i negatius, motiu pel qual el vot de qualitat de l'alcaldessa ha tirat enrere la moció.

 

La resta de mocions presentades a l'ordre del dia han prosperat per Plenari, tant la de la xarxa de lavabos públics, presentada per l'AUP, com la de la promoció de l'educació emocional, proposada per ERC. També ha prosperat una altra moció presentada per ICV com a urgència sobre el desbloqueig immediat del vaixell d'Open Arms retingut al Port de Barcelona. Tots els grups han votat a favor de la moció a excepció de Ciutadans que s'hi ha abstingut.

 

Un cop més, els dos regidors no adscrits Jonathan Cobo i Noelia Borque no han assistit a la sessió plenària. El seu lloc, però, ha estat ocupat per una fotografia de la rubinenca Neus Català que ha servit a Pau Navarro, d'ICV, per demanar que es convoqui la Taula de la Memòria Històrica que es va aprovar fa dos anys.

 

Pau Navarro, ICV, amb el retrat de Neus Català | Twitter ICV

 

 

Veure Comentaris