ELECCIONS MUNICIPALS
Lluís Roset, Rubí Republicana-Primàries Catalunya: "No donarem suport als partits del 155"
El partit es presenta per primera vegada a les eleccions municipals
Rubí Republicana-Primàries Catalunya es presenta per primera vegada a les eleccions municipals i, per tant, encara no compta amb representació al Ple de l'Ajuntament de Rubí. Tant els seus candidats com el seu programa ha estat aprovat en tot un seguit d'assemblees que s'han consensuat amb tots els seus electors. Des del TOT Rubí hem volgut conèixer més sobre el seu candidat, Lluís Roset, i la seva visió actual de la ciutat.
Per què hauria de triar el rubinenc o rubinenca Rubí Republicana-Primàries Catalunya?
Ens haurien de triar, bàsicament, perquè nosaltres volem canviar el sistema de fer política i ho volem fer des del municipi perquè entenem que és molt més fàcil treballar des del petit cap a el gran. De micro a macro. I vam néixer com una plataforma per fer primàries que ha esdevingut al final en una coalició de partits. Instal·lar la cultura de què la gent triï els candidats és molt important perquè és el pas previ a fer la democràcia participativa. Tots sabem moltes coses que han passat amb partits, catalans fins i tot, que han fet, se suposa que primàries, i ha sortit un candidat escollit i al cap d'uns mesos ha estat canviat per un altre que els hi feia més patxoca. Home, això no és èticament massa bo. Genera un rebuig per part de la gent de dir, doncs mira, ja s'ho faran. No participa. I aquesta és la nostra primera intenció: crear aquesta cultura. Aquí va ser un rècord total que no m'imaginava la resposta que vam tenir. Més de 600 persones es van apuntar per venir a votar. Lògicament, després no és sempre el mateix nivell de participació però vam tenir un 37% de participació, molt més gran que el de Barcelona el percentatge. Jo em vaig sentir molt honorat del fet que hi hagués 139 persones que van decidir que jo era el candidat de Rubí Republicana-Primàries Catalunya. Aquesta és una, la democràcia participativa. Evidentment com posa el nostre nom, és impossible no saber quin és el nostre tarannà polític, que és republicà, queda claríssim des de la primera paraula; i la segona és independentista i, per tant, creiem que des del municipi es poden fer més coses que les que la gent creu. Es pensen que tot ho han de fer els governs i els governs, normalment, aquest tipus de canvi no el fan. Vull dir el govern que governa ja li agrada tot com va i solen ser molt conformistes i conservadors inclús els suposadament governs independentistes també els hi passa això. Tenim l'exemple ara que estem vivint que el 21 de desembre els partits sobiranistes, catalanistes i independentistes van dir que farien certes coses, que implementarien la república. Totes aquestes promeses han passat 18 mesos i encara estem esperant. I ells tenen la majoria absoluta. Llavors si des del seu poder no són capaços de fer res, està clar que els governs no volen fer-ho. Creiem que des d'aquí es poden fer moltes coses que, fins i tot, són més potents i que condicionen més l'economia i que això és el que ho mou tot. Si tu mous l'economia, al final la gent canvia d'opinió i es mou una mica. Mentrestant els sofàs, sobretot aquí a Catalunya, són més còmodes del que ens pensàvem i la gent no es mou massa.
En relació al concepte de democràcia participativa, tots els vostres candidats els ha triat la gent i, aquesta manera de fer nova política i la resposta ciutadana, potser deixa entreveure que la gent té ganes de participar en els processos participatius, no?
Sí i l'evidència són les assemblees que hem anat fent per crear el programa, per fer tota la resta d'allò que s'ha votat en assemblea perquè, lògicament, nosaltres venim de l'ANC, som assemblearis i això és una cosa importantíssima, per tant, si l'assemblea no ho vota, no es pot tirar endavant. Jo em pensava que a mesura que anés passant el temps, s'aniria desinflant i ha estat al contrari, de fet ha anat creixent. De fet, amb l'aprovació del programa, molta gent va venir a escoltar el programa, molts es van quedar a l'encartellada que érem, possiblement, dels grups més grans de Rubí i això fa molta il·lusió, veure a la gent que s'anima i participa. És molt maco conèixer a totes aquestes persones que la majoria d'elles els coneixia de vista però no hi havia tractat.
És la primera vegada que us presenteu, quines expectatives teniu?
Mira, nosaltres vam consultar amb un analista polític que si tenint 636 electors què podem fer i si tenim perspectives i ell ens va dir, si jo hagués de vendre 636 electors a qualsevol altre partit polític, li diria que anant molt malament, ho podem multiplicar per dos, i anant molt bé, ho podem multiplicar per 10. És a dir, que entre 2 i 10 ens podem quedar a qualsevol lloc. Home, jo tinc l'esperança, i pel feeling que ens dona la gent, que sí que entrarem a l'Ajuntament. Quants? Home, a nosaltres ens agradaria entrar per ser decisius i que hi hagués un alcalde independentista. Aquest és el nostre objectiu, que no hi hagi més alcaldes de formacions que han donat suport el 155. Però és clar, jo no tinc la vareta màgica, no sóc endeví i no sé què passarà però les perspectives són molt bones.
Entenc que, en cas que entréssiu a l'Ajuntament i fossin necessaris pactes postelectorals, vosaltres donaríeu suport a la candidatura independentista?
L'única cosa que ve de Primàries Catalunya, perquè tenim reunions amb ells, l'únic que tenim és que vam decidir, i tots estàvem d'acord, que no es votaria cap partit del 155. Això no vol dir que ens abstinguem o donem el vot a cegues perquè això el Jordi Graupera ho va dir que ell per exemple no regalaria el vot a l'Ernest Maragall sense res a canvi que signifiqués un canvi de Barcelona com a capital cap a la independència. És a dir, un vot a cegues no serà. Evidentment, ja venim marcats.
Què diries que necessita Rubí?
Rubí jo crec que necessita gent que estimi el poble i que vulgui tirar-lo endavant a llarg termini. Perquè el que he vist que està fent tothom és basar les seves propostes a millorar l'eficiència del poble, que està molt bé, però totes a curt termini. I si tu mires un poble com Rubí, tan gran, tan ric. Perquè Rubí, la gent no ho sap, però els últims temps tenim superàvit i fins i tot l'alcaldessa no sap què fer amb els diners que té. Això vol dir que som rics. El potencial que tenim als polígons, per les urbanitzacions, que se les està menystenint en el sentit que una urbanització cuidada és una font de riquesa i prosperitat molt gran. Tot això fa que si tu fas el poble de cara al futur perquè te l'estimes, el veus d'una altra manera. I jo crec que el que li falta als que han manat al poble, jo crec que amb els primers ajuntaments democràtics, sí que la gent que va entrar estimava molt el poble i va fer coses que calien, però un cop va marxar aquesta gent, el tema va anar decaient i jo diria que degenerant una mica i és allò que li falta al poble: que se l'estimin i que vulguin fer-lo anar més enllà.
Penses que el vessant independentista del partit pot tirar enrere alguns votants?
Sí. També passa que jo tinc amics que voten socialistes i són independentistes totals però tenien una relació amb els anteriors ajuntaments socialistes, tenien una bona relació amb la gent i llavors votes per amic, per familiar, i això es fa molt a les municipals. Jo tinc parents que no són independentistes i han vingut a votar-me a les primàries i ja m'han promès el vot a l'alcaldia. Jo crec que serà una mica de tot. Però clar, evidentment, això ho notes pel carrer, perquè a la que posem els 'rollaps', ens miren i s'aparten i ja no perdem el temps xerrant amb ells. Ells mateixos s'autolimiten.
Què consideres que ha de tenir l'alcalde o alcaldessa de Rubí?
Això s'ha discutit molt aquesta setmana als nostres entorns independentistes perquè tenim el cas de fa 4 anys que tenien una bona candidata que era l'Ares Tubau i jo crec que perquè no tenia ganes, ni potser el lideratge suficient, no va voler manar el poble quan tenia un acord que s'havia pactat amb partits molt diversos amb l'objectiu de fer fora el PSC, havien arribat a un acord, que semblava difícil però que era real. Avui mateix he parlat amb un d'aquests que va fer l'acord perquè he volgut copsar, jo conec la història de membres que van fer aquest acord a través de l'ANC i me l'han explicat però d'altres partits que van participar i em van dir que es van fer enrere i denota una falta de lideratge i això és el que l'alcalde ha de tenir. Capacitat de lideratge i ganes de liderar al poble. Perquè si no tens ganes de ser alcalde, per què et presentes?
Per què vas començar a fer política?
Per un deute personal, possiblement amb mi mateix. A casa tots som molt polititzats. De fet la conversa a casa meva és de cuina o de política, moltes vegades. I part de la meva família, la meva filla i altres, són molt activistes i membres de l'ANC i jo no havia estat tan actiu, sí com a simpatitzant i col·laborador, però ara em vaig adonar, just en aquest moment crític en què molta gent comença a estar cansada i decebuda, és el moment d'agafar el relleu d'altres persones i tirar-ho endavant. I és un deute personal perquè al cap i a la fi després dius, jo ho vaig fer i no tindré cap remordiment de consciència de dir que no vaig fer res i em vaig quedar al sofà.
Et plantejaries fer política en l'àmbit supramunicipal?
No ho crec. No. Perquè si canviés el sistema polític i s'implantés un sistema més participatiu de primàries, potser sí, perquè ho gaudeixes. Però després, jo ho he vist perquè ara mantenint converses amb tots els partits que hem parlat, notes el tarannà que hi ha genèrics a tots els partits i de vegades posen a la negociació coses per endavant que estan per sobre dels objectius o del mateix fet de la democràcia en si. Hi ha coses que per ells són més importants i dius, home, tan políticament correctes que volen ser i llavors cauen en l'interès pur individual i de partit i no pensen en la gent que estan servint i això no m'agrada.
A les entrevistes hem demanat als candidats que triessin una ubicació de Rubí i en justifiquessin l'elecció. Rubí Republicana-Primàries Catalunya ha triat el Castell: