Classificació de la roba usada per part del personal d'Humana

HUMANA

Rubí és el tercer municipi de la comarca on es recull més roba usada

A Rubí hi ha 31 contenidors verds per a la recollida de roba de segona mà

 

La fundació Humana ha emès un informe on detalla que Rubí és el tercer municipi del Vallès Occidental on l'organització recull més roba, amb 127 tones durant tot l'any passat. El primer és Cerdanyola (198 tones)  i el segon, Sant Cugat (190 tones).

 

Humana promou des del 1987 la reutilització del tèxtil amb una finalitat social i ambiental. Ha recuperat 60.247 quilos de roba usada a Rubí durant el primer semestre del 2019, que equival a 124.000 articles de roba que seran reutilitzats o reciclats i veuran allargat el cicle de vida útil.

 

A Rubí hi ha 31 contenidors o punts de recollida selectiva de roba de segona mà. Normalment aquests contenidors verds se situen en llocs de fàcil accés on es diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s'utilitzen, però estan en bon estat i poden tenir una segona vida. El servei és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

 

La reutilització i el reciclatge de tèxtil té un benefici ambiental important ja que contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Les més de 60 tones recollides de gener a juny a Rubí representen un estalvi de 124 tones de CO? a l'atmosfera.

 

"Des d'Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva del tèxtil, tot i  que tenim per davant un llarg camí per recórrer plegats", considera Àgata Soler-roig, responsable de la fundació a Catalunya.

 

Un contenidor verd d'Humana a Rubí | Cedida

 

La destinació de la roba usada

 

La roba dipositada té dues destinacions: el 85% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

 

La destinació de les peces tractades és la reutilització (52%) mitjançant botigues de moda sostenible d'Humana a Catalunya (13%) o exportant-les a l'Àfrica (39%), on és venuda a preus més baixos per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

 

L'organització destaca que el 37% de roba dipositada es troba en un estat que no permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció.

 

El 2% són residus impropis (plàstics, cartons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents. Per últim, hi ha un 9% que no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

 

Rànquing per municipis del Vallès Occidental

 

En aquest primer semestre d'enguany, Sant Cugat ja ha recuperat 90 tones de roba de segona mà i Cerdanyola 88 tones, encapçalant el primer i segon lloc, respectivament, com a municipis que més tèxtil han recollit aquest any si la tendència continua igual.

 

Des d'Humana es mostren optimistes amb el model creixent de l'economia circular, que defineix els residus com a recursos, i el fet que en el 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil, que és una competència municipal, serà obligatòria per exigència de la UE a tots els països membres.

Veure Comentaris