El trull de la plaça de l'Agricultura, més coneguda com "la plaça del carro"

Això també és Rubí

El trull d'oli de la plaça de l'Agricultura

-

 

La fotografia, presa per l'autor d'aquestes línies l'octubre de l'any passat, mostra diversos elements del trull que posseïa la Cambra Agrària al seu local del carrer de Ramon Turró (ara ocupat per habitatges) abans que aquesta entitat es dissolgués els anys 90.

 

El que queda d'aquell trull, com la pesada roda de moldre les olives, es troba a la plaça de l'Agricultura, entre dos pilars de maons, com a element simbòlic que ens testimonia que Rubí, fa diverses dècades, encara tenia el cultiu de la terra com a un dels seus pilars econòmics.

 

El trull havia estat adquirit per la Cambra Agrària el 1959 a una cooperativa de fora de la vila i es trobava a un pati de l'edifici que allotjava aquesta entitat, precisament a les dependències on es molien les olives. El 1973, en fer-se l'avinguda de Carrero Blanco (ara de l'Estatut), es va adequar aquesta plaça i el molí va ser cedit a l'Ajuntament per ser col·locat com a element que simbolitzava l'antic Rubí rural.

 

Els precedents de la Cambra Agrària es remunten al 1931, any en què es fa fundar el Sindicat Agrícola. L'edifici que l'allotjava fou construït el 1934, mercès a l'aportació econòmica dels pagesos de Rubí. Aquí s'hi comprava llavors, ofre, sulfat, etc., i també s'hi venien productes del camp. Després de la Guerra Civil es va constituir la "Hermandad Sindical de Agricultores y Ganaderos" i va seguir fent les mateixes funcions, dins dels paràmetres del règim, com és obvi, amb l'afegitó de la celebració de la Festa de Sant Isidre, patró dels pagesos.  No obstant, popularment, seguia anomenant-se  "el Sindicat", recordant la vella denominació d'abans de la guerra. El 1977 es van suprimir les diverses "hermandades" en benefici de les noves cambres agràries; però a Rubí, com ja hem apuntat a l'inici, la seva Cambra Agrària moriria els anys 90. Poc després, l'edifici del carrer de Ramon Turró, on s'havia ubicat des de 1934, va ser enderrocat per construir nous habitatges.

 

Només en resta aquest incomplet trull que encara podem veure a la plaça de l'Agricultura, "la plaça del Carro", com és anomenada popularment.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER

Veure Comentaris