En Dijous Gras o dijous llarder, botifarra menjaré

Avui és tradició menjar coca de llardons, botifarra d'ou (o altres varietats) i truita

El compte enrere per al Carnaval ja ha començat i la primera de les grans cites d'aquestes festes populars és Dijous Gras, també anomenta Dijous Llarder. Durant aquest dia, és tradició menjar coca de llardons, botifarra d'ou (o altres varietats) i truita. La història explica que, el Dijous Gras t'havies d'atipar, igual uqe la resta de dies de Carnestoltes (fins al Dimecres de Cendra), per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma.

I és que just abans d'aquest període d'abstinència, la tradició cristiana del Dijous Gras permetia menjar tot allò que després estaria prohibit fins a l'arribada de la Pasqua, moment en el qual els àpats greixosos estaven prohibits per a tothom, ja que l'abstinència era obligatòria.

Hi ha diferents dites populars sobre el dia d'avui, com 'Dijous Gras, coques de llardons', 'El Dijous Gras, botifarra menjaràs', 'El Dijous Llarder, botifarra menjaré', 'Pel Dijous Gras, carns fins al nas', 'Per Dijous Gras, botifarra fins al nas'..