Les dificultats per acomiadar enfronten sindicats i patronals

El manteniment de la feina del personal en ERTO com a condició per rebre els ajuts de la Generalitat ha sigut un punt de fricció entre l'administració i les patronals

La normativa per reduir els estralls de la Covid-19 en el món del treball ha deixat lleis que per primera vegada 'prohibien' els acomiadaments vinculats als problemes econòmics que ha causat la pandèmia. La Generalitat també s'ha sumat a aquesta tendència i ha decidit condicionar als ajuts a les pimes en ERTO a mantenir el mateix nombre de treballadors durant un any. Mentre que la patronal titlla totes dues mesures "d'errors', els sindicats posen en valor el nou paradigma de protecció de la feina. Els juristes, al seu torn, alerten que les normes per salvaguardar l'ocupació no està prou ben fetes. 

Aquest dilluns s'han publicat al DOGC les bases de la línia d'ajuts directes de 618 milions d'euros del Govern pel primer trimestre de l'any, que inclouen els 208 milions d'euros en ajuts a microempreses, petites empreses i cooperatives amb treballadors en situació d'ERTO.

Més info: Empreses i personal en ERTO podran sol·licitar ajudes a partir del pròxim dilluns

Segons les bases, les empreses s'han de comprometre a mantenir el mateix nombre de treballadors a finals del 2021. En cas contrari, hauran de retornar la subvenció, que serà un pagament únic de 2.000 euros per treballador i que es podrà sol·licitar entre el 15 i el 22 de febrer. Segons ha indicat el Departament d'Empresa i Coneixement, l'objectiu de la línia és mantenir els 104.000 llocs de treball amb la feina suspesa total o parcialment.

El manteniment de l'ocupació com a condició per rebre aquests ajuts ha sigut un punt de fricció entre l'administració i les patronals. Durant la negociació, les organitzacions empresarials van criticar l'Executiu per optar per un període més llarg que els sis mesos de salvaguarda d'ocupació un cop finalitzat un ERTO, imposada pel govern espanyol i que també ha sigut àmpliament rebutjada pels representants dels empresaris, que, de la mateixa manera, s'han posicionat en contra que el Ministeri de Treball continuï prorrogant la norma que prohibeix acomiadar per causa econòmica vinculada a la Covid-19 fins al 31 de maig.

Totes aquestes mesures –tant les del govern català com espanyol- són diferents però comparteixen una fonamentació semblant. Per Emma Gumbert, membre del comitè executiu de Pimec i diputada de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocacia de Barcelona (ICAB), les dues administracions "cometen el mateix error". "Si volem ajudar les pimes a tirar endavant, donem ajudes i posem condicionants en positiu", demana Gumbert. Al contrari, els sindicats valoren positivament aquest esquema de protecció de l'ocupació i recorden s'ha teixit "en un moment excepcional". Montse Arcos, advocada del gabinet jurídic de CCOO considera que "si s'estan destinant uns diners públics per mantenir condicions socials i laborals", "no es pot entendre que a la mínima les empreses obrin la via d'acomiadar".

Falta de criteri tècnic

D'altra banda, els juristes critiquen la manca de criteri tècnic per part de les administracions públiques a l'hora de redactar l'allau de normativa laboral dels últims mesos. "Hi ha moltes empreses que porten mesos sense activitat i necessiten ajuts. El que no pot ser és que tinguin una espasa de Dàmocles perquè no puguin prendre les mesures d'ajustament perquè serà com si no els hi donem (els ajuts). El que està passant és que estem dictant normes pot tècniques i molt populistes i l'efecte que tenen és absolutament oposat", indica Jordi García, catedràtic de Dret del Treball de la Universitat de Barcelona (UB).

Pel que fa a l'anomenat 'prohibit acomiadar', l'expert en el mercat laboral pensa que la norma espanyola que restringeix els cessaments provocats per la pandèmia "és tècnicament molt poc correcte", amb una ambigüitat que "planteja moltíssimes interpretacions", un fet important tenint en compte que en l'últim any s'han destruït 137.600 llocs de feina a Catalunya, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Salvaguardar l'ocupació en temps excepcionals

Des de CCOO esperen que el govern espanyol "no cedeixi" i continuï prorrogant la salvaguarda d'ocupació tot el temps que sigui necessari. "Defensem que estem en un moment excepcional", recorda Montse Arcos. L'advocada del gabinet jurídic de CCOO, assegura que "si no hi hagués la salvaguarda d'ocupació ens hauríem trobat amb molts acomiadaments objectius", ja que "moltes empreses des del moment 1 haguessin procedit a fer aquest tipus d'acomiadaments". El sindicat considera que encara que aquestes mesures ja s'allarguin un any, "hi ha moltes eines que faciliten a les empreses no extingir llocs de feina".
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.