El sector de la restauració, contra les cordes

Restauradors de Rubí ens aporten la seva valoració una setmana després de les últimes restriccions

Fa poc més d’una setmana la Generalitat anunciava el tancament de bars i restaurants durant 15 dies per frenar l’expansió del coronavirus. Les darreres restriccions prohibeixen consumir a les terrasses i als interiors dels establiments, i només permet el servei a domicili o per emportar. 

Com era d’esperar, les últimes mesures han caigut com un gerro d’aigua freda als restauradors, que ja van patir un cop econòmic molt dur en la primera onada de la pandèmia. Restauradors i empresaris del sector de l’oci han mostrat el seu malestar per aquestes noves prohibicions i molts d’ells sospiten que s’allargaran més enllà de 15 dies, tal com està el panorama actual.

Més info: Malestar i incertesa entre els restauradors per les noves restriccions

Alguns restaurants i bars de Rubí s’han agafat com a taula de salvació a l’única opció que els hi quedava, la del menjar take away o a domicili per poder subsistir mentre durin les restriccions. Molts altres però, han optat per mantenir la persiana abaixada de moment.

“No ens surt rentable”, explica la propietària del restaurant l’Onze. “Si fessis 40 dinars per emportar, encara, però per 10 o 15 no val la pena estar oberts” i afegeix que no troba coherent les últimes restriccions en l’àmbit de la restauració perquè “estan pujant els contagis igual i els restaurants estem tancats”.

En aquest sentit, després del primer cap de setmana de bars i restaurants tancats, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va alertar de l’augment de botellons, festes il·legals i pèrdues de 315 milions d’euros en un sol cap de setmana.

De fet, pocs dies després de l’entrada en vigor de les restriccions a bars i restaurants, el Procicat va acordar la limitació horària de botigues 24 h per reduir les possibilitats de comprar alcohol i evitar els botellons, especialment entre els joves.

Més info: El Procicat estudia que els comerços que obren 24 hores tanquin a les 22 h per evitar botellons

La propietària de l’Onze explica que al restaurant “la gent ve, s’asseu, menja i se’n va. Que jo sàpiga contagis a restaurants de Rubí no han sortit. Ens fan tancar però després te’n vas al centre comercial i com controles el 30% de l’aforament? No li trobo gaire lògica”.

En la mateixa línia pensa en Pau Barceló, del restaurant L’Artesana. “Va ser una mesura bastant ràpida i malpensada. Si ajuda o no, és probable que sí però hi ha altres mesures”. A més, el Pau recorda que segueixen pagant els mateixos impostos cada mes, i reconeix que aquesta primera setmana ha estat fluixa, amb 18 menús al dia en el millor dels dies.

El Salvador, de la braseria Sal i Oli, explica que també s’han centrat en el menjar per emportar. “Ho tenim molt ben preparat però clar, la gent et veu com un restaurant, i canviar la imatge d’un restaurant a un take away és complicat. No sé si ara hi ha una sobre oferta de menjar per emportar però no podem fer res més”.

El Salvador creu que les restriccions són, bàsicament, per evitar el tancament total i haver de llençar tot el menjar perible que els bars i restaurants emmagatzemen a les neveres. “No sabem si aquest tancament durarà 15 dies o més. Hem posat al personal en ERTO, menys els que estan fent feina, i a aguantar com puguem”.

Pel que fa a les ajudes, el Salvador assegura que només tramitar la paperassa d’un ERTO ja costa diners i “qualsevol tipus d’ajuda que donin és insuficient”. A més, explica que ja han pagat els impostos abans d'haver de tancar la terrassa i l'interior, i assegura que es fa molt difícil pagar els IVAs, retencions i altres rebuts quan no es factura. “Les despeses en restauració són molt grans, qualsevol ajuda que et puguin donar és insuficient si no pots treballar”.

Reacció en cadena

Com és evident, el tancament de bars i restaurant no només afecta als propietaris del local, és una reacció en cadena que també repercuteix en el personal i als seus proveïdors. Molts cambrers es tornen a veure en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), parcial o complet, i de fet el Departament de Treball ha registrat més de 4.000 ERTO a Catalunya coincidint amb l'entrada en vigor de les últimes restriccions a bars i restaurants.

Més info: Treball registra 4.871 ERTO a Catalunya arran de les noves restriccions impulsades pel Govern

A partir d’ara, i tenint en compte la saturació del SEPE des del mes de març, s’obren molts interrogants. Queda per saber si els nous expedients es tramitaran en el temps i forma corresponents perquè els treballadors afectats puguin cobrar la pròxima mensualitat.

El sector de la restauració, exemple de resiliència

En una pandèmia que està causant estralls a nivell sanitari i econòmic, el sector de la restauració està mostrant una gran capacitat de resiliència i diversos restaurants de Rubí centren els esforços en el servei per emportar o a domicili.

És el cas de Villa Maquerida, que ha obert un nou concepte de restaurant “virtual” enfocat completament al delivery i take away, dedicat a les hamburgueses. Altres restaurants com Cal Gori pengen diàriament els seus menús a les xarxes socials per poder fer la comanda, i el Catalunya o La Bambola opten per mostrar la seva carta diària a la façana del local, amb l’opció d’anar-ho a recollir o rebre-ho a casa.

A més, l’Ajuntament de Rubí ha creat un directori d'establiments de restauració locals que ofereixen servei a domicili o per emportar. La nova eina es pot consultar a www.rubi.cat/takeaway i recull gairebé 70 d’establiments agrupats segons el tipus d’oferta gastronòmica que proposen: mediterrània,  italiana, kebabs i asiàtica, americana o cafeteries.

Més info: Treball registra 4.871 ERTO a Catalunya arran de les noves restriccions impulsades pel Govern

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.