Com seria Rubí sense el comerç local?

El tancament de les botigues, terrasses i restaurants per la pandèmia del coronavirus ens deixen veure com seria una ciutat sense comerç local, que ara mateix pateix una severa crisi

Abans del confinament, Amazon i els grans centres comercials eren el flagell del petit comerç. L’estat d’alarma decretat el passat 14 de març ha fet abaixar les persianes baixades de la major part dels comerços, a excepció dels que ofereixen serveis essencials, deixant una imatge de ciutat apagada i sense vida, que ens pot fer imaginar com seria Rubí sense el comerç de proximitat i on tot s’adquirís per internet.

Els establiments que han pogut apujar la persiana observen amb preocupació la situació. D’una banda, molts d’ells han vist caure les vendes de forma vertiginosa i, de l’altra, temen el risc de contagi, especialment les farmàcies i aquells professionals que tenen tracte directe amb el client, com en els supermercats, estancs o en el Mercat municipal.

A l’extrem oposat trobem tots aquells negocis que porten tancats des que es va decretar l’estat d’alarma. Enric Escudé, propietari de dues botigues de roba a la ciutat assumeix el “sacrifici” que suposa haver de fer-ho per raons de seguretat sanitària. “És una lluita diària amb els proveïdors demanant que em retardin el pagament de les factures. Tot i que és esgotador psicològicament entenc que és una qüestió de responsabilitat per intentar frenar el contagi. Ens costarà molt refer-nos però tenim clar que la salut ho és tot”, explica.

I és que, si el comerç local abans ja ho tenia complicat per subsistir a causa de l’auge de la compra per internet, l’elevat cost del lloguer i la manca d’aparcament, ara travessa una severa crisi que necessitarà l’ajut de tots els actors implicats, Administració i consumidors, per superar-la.

“Sabem que hi ha comerços que ho estan passant malament. A Rubí i a tot arreu. Però voldria posar en valor l’esforç que ha fet el comerç de la ciutat per adaptar-se a la situació i nosaltres no deixarem a ningú a l’estacada”, destaca Moisés Rodríguez, primer tinent d’alcalde i regidor de Comerç de Rubí.  

Motor econòmic i de cohesió social

A Rubí hi ha tendes de tota la vida, un Mercat municipal que ha superat el milió de visites per segon any consecutiu, i un munt de bars i restaurants amb terrasses en les quals no hi cap una engruna tan bon punt arriba el bon temps. La diversitat i la qualitat del comerç de Rubí dinamitza la vida urbana, conforma un punt de trobada i genera llocs de treball.

“El comerç de proximitat, el del dia a dia, de tu a tu amb el venedor de sempre, la confiança i el bon producte, elements clau de la ciutat”, recorda Rodríguez, qui assenyala que “és motor econòmic, genera identitat i cohesió social i, impulsant productes de proximitat, també cuidem el planeta. El comerç també són les fires i els esdeveniments de ciutat que apleguen gent de Rubí i de fora, orgull i projecció”.

Comandes a través del whatsapp o la web SlowShopping.cat

Davant l’adversitat, els comerços de Rubí s’han hagut d’adaptar a les noves circumstàncies i molts d’ells ofereixen els seus serveis i productes a domicili a través de la pàgina web SlowShopping.cat.

Tanmateix, des de fa un parell de setmanes el Mercat municipal de Rubí ha implementat una mesura per poder fer la compra directament a les parades habituals per telèfon o Whatsapp. Així s’escurcen els temps d’espera, ja que en arribar només s’ha de recollir la comanda sense necessitat de fer cues, i es minimitza el risc de contagi.  

Fitxes amb els diferens noms i telèfons de les parades del Mercat municipal de Rubí. FOTO:Redacció

Fitxes amb els diferens noms i telèfons de les parades del Mercat municipal de Rubí. FOTO:Redacció

“El comerç que pot obrir ha extremat les mesures de seguretat i ens segueix  proporcionant béns de primera necessitat. Molts s’han organitzat i ofereixen entregues a domicili. I les que han de tancar a causa de l’estat d’alarma també fan un esforç per mantenir-se a prop de la clientela. Tots fan un esforç de resiliència sense precedents i, en nom propi i de l’Ajuntament, els ho vull agrair”, ressalta el regidor de Comerç de Rubí.  

Pla d’ajuda local al comerç

Pel que fa a un pla local d’ajuda al comerç, Moisés Rodríguez assegura que “estem treballant en mesures de tipus fiscal i de dinamització econòmica, pensant precisament en el comerç”. En aquest sentit, des del consistori plantegen la creació d’un fons d’ajuda per autònoms, comerços i pimes, de 250.000 euros, que vehiculi ajuts per poder fer front a aquelles despeses d’aquelles activitats que hagin vist minvada la seva activitat a conseqüència de l’estat d’alarma, i un pla de dinamització de l’activitat econòmica, per valor de 300.000 euros, “que es podria posar en marxa un cop finalitzat l’estat d’alarma per tal d’incentivar la demanda interna de les empreses i comerços locals. Però aquestes s’han d’entendre com a inicials. Seguim buscant solucions on guanyem tots, bones praxis d’altres municipis que, si es poden, s’aplicaran”.

Llibreries obertes

En vista que la situació d’estat d’alarma s’allargarà previsiblement fins a finals del mes d’abril, les tres llibreries de referència de Rubí: L’Ombra, Racó del Llibre i Lectors, al tren! també s’han adherit a la iniciativa Llibreries obertes. D’aquesta manera es poden realitzar de forma online les comandes a la llibreria de capçalera, la qual rebrà l’ingrés de la compra i els llibres es podran recollir quan puguin tornar a aixecar la persiana.

Nova iniciativa dels professionals autònoms de Rubí 

Els treballadors autònoms de Rubí també han unit esforços per crear la plataforma #AUTONOMSDERUBIFEM a través de Facebook i Instagram. D’aquesta manera volen donar visibilitat al col·lectiu, obert a noves incorporacions, i mostrar els projectes personals de tots els professionals que l’integren.

En aquests moments en els quals es troba a faltar tant la normalitat i la vitalitat que aporten les botigues i restaurants de la nostra ciutat, també volen recordar que quan acabi tot tornem a comprar comerç local.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.