L'ingrés mínim vital: 462 euros al mes per persona sola i 139 euros més per cada familiar

L'executiu calcula que arribarà a unes 850.000 llars, 100.000 la cobraran d'ofici i tindrà un cost de 3.000 MEUR anuals

El govern espanyol ha aprovat l'ingrés mínim vital en el Consell de Ministres extraordinari d'aquest divendres. La prestació garantirà un mínim de 462 euros al mes per a una persona sola i afegirà 139 euros més per cada familiar fins arribar a un màxim de 1.015 euros al mes. Les famílies monoparentals rebran un complement de 100 euros.

L'executiu de Pedro Sánchez calcula que la mesura arribarà a unes 850.000 llars i tindrà un cost de 3.000 milions d'euros anuals. A unes 100.000 se'ls reconeixerà d'ofici el dret a la prestació. La resta l'hauran de sol·licitar, a partir del 15 de juny, i s'abonarà en dotze pagues. L'ingrés mínim vital es podrà compatibilitzar amb altres ingressos, des d'altres prestacions a rendes del treball.

El vicepresident segon i ministre d'Afers Socials, Pablo Iglesias, ha afirmat en roda de premsa després del Consell de Ministres que és un "dia històric" per a la democràcia espanyola. "Avui neix un nou dret social a Espanya", ha dit, i l'ha considerat "l'avenç més gran en drets socials des de l'aprovació de la llei de dependència de 2006".

Podran sol·licitar l’ingrés mínim vital les persones soles d’entre 23 i 65 anys que portin almenys tres anys constituïts com a llar. Ho podran fer dels 18 si tenen menors a càrrec i només hauran de portar un any constituïts com a llar. Caldrà acreditar un any ininterromput de residència legal i efectiva a l’Estat espanyol, a excepció de situacions de violència de gènere o explotació sexual.

Es reconeixerà d’ofici a aquelles persones que estiguin percebent la prestació per fill a càrrec i a aquells que hagin de fer la sol·licitud, se’ls concedirà amb efectes retroactius a l’1 de juny si l’han demanada en els tres primers mesos. La sol·licitud serà multicanal, es podrà presentar a través de la seu electrònica de la Seguretat Social o enviant la documentació per correu ordinari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.