Joves i representants polítics contrasten idees en la segona sessió del Projecte ImPACTE Jove/Verd

Joves rubinencs de 13 i 14 anys i representants polítics municipals i europeus han mantingut aquest dijous una nova trobada virtual dins el Projecte ImPACTE Jove/Verd

Aquest dijous s'ha tancat la primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd, que planteja un diàleg estructurat entre la joventut i l'administració per a l'aplicació a escala local del Pacte Verd Europeu. Així, joves rubinencs de 13 i 14 anys i representants polítics municipals i europeus han mantingut una nova trobada virtual.

La sessió ha comptat amb la intervenció especial de Javier López, diputat al Parlament Europeu des del 2014 i membre de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. El polític ha participat en una taula rodona amb una cinquantena de joves on també hi han estat presents l'alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez; el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano; el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez; el regidor d'Educació, Víctor García; i la regidora de Joventut, Annabel Cuesta.

Durant la seva intervenció, l'alcaldessa ha fet referència a la primera sessió del projecte, quan “joves i polítics vam compartir quins són els pilars del Pacte Verd Europeu i el compromís que hi ha per fer-ho realitat, tant des de les institucions europees com des dels municipis. Perquè sí, des de l'àmbit local, també podem remar a favor de la transició ecològica. És més, sense les ciutats no hi ha canvi possible”. 

De la seva banda, el diputat al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, Javier López, ha reflexionat sobre el significat del Pacte Verd Europeu. Europa s’ha marcat arribar a ser un continent climàticament neutre l’any 2050 i, per aconseguir-ho, ha dissenyat un full de ruta per, entre d’altres, reduir les emissions en un 55% de cara a l’any 2030. “Estem intentant que la nostra economia i la nostra societat deixi de dependre de les energies fòssils, especialment del petroli o del gas, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i protegir la biodiversitat, que es veu danyada pel nostre model de creixement. Hem d’apostar per transformar la indústria i la mobilitat, per reformar els nostres habitatges per fer-los més eficients energèticament".

Tot plegat, segons López, s’haurà de fer de la mà d’altres països i continents: “Serà com la carrera per arribar a la Lluna que va tenir lloc al segle XX, tot i que ara l’objectiu no serà viatjar a l’espai, sinó salvar la Terra. I una de les coses que veurem és que tot això té a veure amb la nostra de forma de viure i de conviure a les nostres ciutats”, ha afirmat. 

Els i les joves participants, provinents del Consell de l'Adolescència i dels instituts públics de Rubí, han tingut ocasió d'aprofundir i debatre en alguns dels temes que ja es van apuntar a la primera trobada.

D'aquesta manera, han plantejat diverses preguntes als representants polítics municipals i europeus, com ara quin impacte poden tenir els i les joves en la millora del medi ambient, com la Unió Europea pot abaratir i fer més accessible el vehicle elèctric, si existeixen models de minimització d’usos de les energies fòssils que es puguin aplicar al nostre país, quina és l’afectació de les pandèmies sobre el medi ambient i a la inversa o si és possible aconseguir que el 100% de l’energia sigui renovable, entre d’altres.

A banda de totes aquestes preguntes, també s’ha fet alguna proposta concreta, com ara la creació de diversos jardins verticals ubicats en edificis públics, que es reguin amb aigua aprofitada de la pluja i que continguin plantes comestibles per tal que els fruits es puguin repartir a persones vulnerables.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.