En Comú Podem Rubí demanarà ampliar el servei públic de salut bucodental

El grup municipal també demanarà la suspensió de la regla fiscals dels ajuntaments

En Comú Podem Rubí presentarà en el ple municipal d’aquest mes de juny dues mocions juntament amb el Partit Socialista de Catalunya. En una primera instaran al Govern central a suspendre la regla fiscal de les administracions locals i, en segon lloc, demanaran ampliar el servei públic de salut bucodental. A més, també amb el PSC, proposaran una tercera moció per a la protecció dels animals de les víctimes de la violència masclista.

Per començar, ECP demanarà que l’Ajuntament de Rubí sol·liciti al Govern espanyol que demani la suspensió de les regles fiscals als consistoris locals per al 2022 i 2023.

Ànnia García, portaveu d’ECP a Rubí, ha explicat que aquesta normativa ja s’ha aplicat en el 2021 i fer-ho de nou permetrà incrementar la despesa en altres necessitats generades per la pandèmia i “continuar afavorint la dinamització de l’economia”.

Segons la regidora, aquesta no aplicació de les regles fiscals aniria en la línia d’actuació de la Comissió Europea i la seva recomanació, així com també amb la gestió del pla de transformació, recuperació i resiliència vinculats als fons europeus que han d’arribar pròximament ales administracions públiques. “Per poder-se gastar requeriran que aquestes regles fiscals siguin més laxes o no s’apliquin”.

La moció també demana instar al Govern central que es creï un fons extraordinari destinat als municipis amb un mínim de tres mil milions d’euros amb el mateix objectiu: la recuperació econòmica i social. “Molt important l’element creador de llocs de feina de l’Ajuntament, tant de forma directa com indirecta de les empreses que es contracten per fer diferents actuacions”, ha destacat la portaveu dels comuns.  

Pel que fa a la segona moció sobre salut bucodental, Andrés Medrano, regidor d’ECP, ha explicat que l’únic que es demana és que s’acompleixi una llei del Parlament de Catalunya, la 12/2020, aprovada a proposta dels comuns amb el suport de la resta de forces parlamentàries.

“Seria de rebut que si una institució aprova una llei s’acompleixi (...) Fins ara aquesta llei no s’ha desplegat. El primer element que requeria era la creació d’una oficina de salut bucodental”, ha dit Medrano.

Segons el regidor, aquest organisme s’integraria al CatSalut i també a l’Agència Catalana de Consum, i seria l’encarregat de desplegar, organitzar i monitoritzar aquest pla de salut bucodental.

“La salut bucodental no està realment integrada en el sistema de salut i el cos és tot un”, ha expressat Medrano, qui ha afegit que pel fet de no estar integrada al sector públic obliga a moltes persones a adreçar-se a l’àmbit privat i discrimina aquelles que no tenen capacitat econòmica per fer front a aquesta despesa.

Segons el regidor dels comuns, la llei aprovada al Parlament prioritza els infants, adolescents i també els col·lectius vulnerables. En aquest sentit, ha assegurat que els problemes de càries afecten el doble a joves de baix poder adquisitiu, associat també a una pitjor dieta i hàbits.

La integració d’aquest nou organisme en l’Agència Catalana del Consum s’explica perquè també intervindria en l’àmbit privat, per evitar les males praxis i casos d’estafa d’algunes clíniques o cadenes dentals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.