Els efectes del coronavirus centren el segon ple municipal telemàtic de Rubí

De les quatre mocions presentades només se n’ha aprovat una

Aquest dijous 7 de maig s’ha celebrat el segon ple municipal telemàtic de caràcter ordinari. Un dels acords ha estat la modificació de crèdit en modalitat de crèdit extraordinari, per valor de 600.000 euros, per dotar econòmicament el pla d’ajut al teixit empresarial per donar suport a comerços, pimes i autònoms de la ciutat per fer front a les conseqüències de la Covid-19. L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), Ciutadans (Cs) i Veïns per Rubí (VR) han votat a favor, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) s’han abstingut.

Agermanament amb Els Guiamets

Amb el consens de tots els grups municipals s’ha aprovat un agermanament institucional amb Els Guiamets, el poble de Neus Català. Segons Pau Navarro, regidor de Memòria Històrica, “part del contingut d’aquest agermanament és recuperar la memòria història de totes les persones deportades i del nazisme, no només de les persones afectades al nostre municipi”.

El portaveu d’Esquerra ha intervingut per recordar que “la Neus Català va anar a votar l’1 d’octubre i podria haver estat una de les moltes persones grans que va pegar la policia”. Xavier Corbera ha declarat que reconèixer figures com la Neus Català “és imprescindible” però ha demanat coherència a l’hora de defensar els drets humans al grup del PSC i En Comú Podem. Moisés Rodríguez, primer tinent d’alcaldia, li ha replicat que considera “oportunisme la utilització del nom de la Neus Català”.

Habitatge

El ple municipal ha acceptat la pròrroga per sis mesos més de la suspensió relativa al canvi de forma de gestió del servei públic de promoció i gestió de les polítiques d’habitatge, acordada pel Ple en la sessió del 19 d’octubre de 2017. L’equip de govern i Cs hi han votat a favor, mentre que la resta de formacions s’han abstingut.

El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera ha intervingut en més d'una ocasió per fer èmfasi en “la manca d’un milió d’euros en polítiques d’habitatge” en els pressupostos d’enguany i ha insistit en la necessitat d’invertir en aquest àmbit-

Per al·lusions, Ànnia Garcia, regidora d’Habitatge, ha explicat que estan en marxa ajuts per part de l’Agència d’Habitatge de Catalunya i que “al marge de la inversió que fem o no aquest any, totes aquestes eines ens han de permetre abordar el tema dels pisos buits propietat dels bancs per aplicar recàrrecs a l’IBI i sancions”.  

Pla d’inversions d’abastament d’aigua potable

Un dels assumptes tractats en el ple municipal del mes d’abril ha estat el Pla d'inversions d'abastament d'aigua potable i servei de clavegueram per al període 2020-2021. Segons Andrés Medrano, regidor de Servei de Sostenibilitat i Medi, es farà una inversió de 4,5 milions d’euros per al seu manteniment i millora, “que són necessaris i constants” així com “afavorir un a xarxa resilient que sigui menys sensible a qualsevol disfunció”.

Per al regidor d’ERC, Xavier Cots, aquest pla director hauria de reduir el consum hídric del municipi i augmentar el reaprofitament de recursos hídrics alternatius de les aigües freàtiques i pluvials “per no gastar aigua de boca en serveis que no són necessaris”. Medrano ha contestat que des de l’oposició estan “presuposant” que no escolten noves propostes per a una millor gestió de la xarxa d’aigua i s’ha mostrat obert a mantenir futures reunions per considerar altres solucions. Finalment, el pla d'inversions s’ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern i de VR i les abstencions d’ERC, Cs i l’AUP.  

Mocions sobre el coronavirus

Durant aquest ple els grups municipals han presentat quatre mocions però només una ha tirat endavant.

La primera d’elles l’ha presentat l’AUP per la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local i la llei d’estabilitat pressupostària com a mesura necessària per afrontar la nova crisi social i econòmica. La moció reclama que es retorni urgentment als ajuntaments les competències en matèria de prestació dels serveis socials, promoció econòmica i serveis públics. El text ha rebut el suport d’ERC, VR i l’AUP i les abstencions del PSC, ECP i Cs.

No ha prosperat la moció de l’AUP per a la reducció de les partides destinades a les retribucions de càrrecs electes, càrrecs de confiança, protocol i representació institucional davant la situació d’emergència sanitària, ja que han votat a favor tots els grups municipals menys l’equip de govern. En aquest sentit, Ànnia Garcia ha recordat que “hi ha càrrecs eventuals que estan contractats durant cada mandat que fan una gran tasca”.

D’altra banda, s’ha rebutjat la moció de C's d'agraïment i protecció a professionals. Segons Roberto Martín, “cal portar accions de reconeixement i condemnar qualsevol tipus d’estigmatització”, ha defensat Roberto Martín, però se l’ha acusat “d’un exercici de cinisme” i els vots de Cs i VR han estat insuficients perquè la moció tirés endavant, enfront dels vots contraris del PSC, ERC i l’AUP així com l’abstenció d’ERC.

També s’ha tombat la moció conjunta d’Esquerra i els Comuns que demanava clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola, amb els vots a favors d’ERC, ECP i AUP, l’abstenció de VR i els vots en contra del PSC i Cs.

Altres qüestions

El Ple ha donat llum verda a la modificació, amb efectes retroactius, de la freqüència de pas del servei d’autobús municipal per motius d’emergència amb els vots a favor de l’equip de govern i Ciutadans, i les abstencions de l’AUP, Veïns per Rubí i Esquerra.

Tots els grups municipals han aprovat per unanimitat la declaració institucional de les "Ciutats defensores dels Drets Humans" 2020 que, entre d’altres, reivindica el ple respecte dels drets fonamentals de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva, amb particular cura dels drets de dones i infants. Malgrat que ERC ha votat a favor d’aquesta declaració, Corbera no ha volgut desaprofitar l’ocasió per recordar la situació actual dels presos polítics.

També s’ha acordat adherir-se al manifest de "Cooperació contra el coronavirus" impulsat per la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat, amb l’objectiu que, un cop acabi l'estat d'alarma, es tornin a concentrar esforços en ajudar altres pobles i països menys preparats per resistir els efectes de la Covid-19.