Els grups municipals avaluen l’estat de la ciutat entre acusacions creuades

Se celebra un ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat en el segon any de mandat

Aquest dissabte s’ha celebrat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler un Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat, el primer de forma presencial des de l’inici de la pandèmia. Malgrat que estava plantejat com a debat, no hi ha hagut torn de rèplica i cada partit ha fet la seva exposició.

Per començar, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha reiterat el que va exposar aquest mateix dimarts en el seu balanç dels dos anys de legislatura i ha destacat la resposta de l’Ajuntament de Rubí per afrontar la crisi sanitària, ampliant el fons de contingència fins als 250.000 euros com a primera mesura.

La primera edil ha tornat a fer un repàs de les accions que va dur a terme el consistori rubinenc, quantificades en prop de 9 milions d’euros, per atendre col·lectius especialment vulnerables de la ciutat, com  la gent gran o la infància, així com per activar mesures de suport a l’activitat econòmica local durant la pandèmia.

Més info: L’alcaldessa de Rubí fa balanç dels dos anys de mandat

L’alcaldessa de Rubí ha tornat a esmentar algunes de les obres ja executades a la ciutat, com la remodelació del pont de Sant Joan, el canvi de gespa del camp de Can Rosés, el nou skatepark o el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera

Com a novetat, Martínez s’ha referit a inseguretat i la delinqüència a Rubí i ha assegurat que “Rubí no es un ciutat insegura”. L’alcaldessa ha explicat que “la ràtio de criminalitat és inferior a la de la regió metropolitana nord” i, a més, ha recordat que en els darrers dos anys s’ha incorporat vuit agents de policia i ha avançat que s’aprovaran 11 noves places a la Policia local.

Martínez ha dit que en l’equador del mandat, aquest ha estat “marcat per la crisi sanitària, però amb bona salut”, i ha remarcat l’estabilitat del pacte amb els seus socis de Govern, En Comú Podem.  

En el primer torn d’intervenció dels grups municipals de l’oposició, Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha titllat la sessió plenària de “teatre” i ha volgut saber el cost de l’organització tècnica i per què no s’ha incorporat l’assistència de la ciutadania o preguntes prèvies.  

Respecte a l’avaluació dels dos anys de legislatura, la portaveu de l’AUP ha dit que “ja no és fum i titulars, sinó poc pa i pèssim circ”, i ha criticat la falta d’autocrítica en el discurs de la primera edil. Segons Cañizar, En Comú Podem i el PSC venen un “pacte progressista però la prioritat continua en la foto i un circ de colors”.

Segons Cañizar, no existeix “una participació i un debat reals” i ha posat d’exemple el conflicte amb el veïnat de Sant Jordi Parc.

Respecte a les inversions previstes per als pròxims anys, Cañizar ha opinat que moltes d’elles tenen a veure amb demanades històriques però la dificultat serà que es gestionin a llarg termini i creu que algunes trigaran molt en arribar. També creu que s’ha prioritzat “revalidar les pròximes eleccions municipals” i la projecció exterior de la ciutat, en comptes d’incrementar les partides econòmiques en serveis socials o infància. Cañizar ha tornat a arremetre per la deixadesa dels antics cinemes i les Torres Massana, “un niu de conflictes”, i ha dit que hi ha despeses supèrflues com el túnel de llum, així com la compra de la Supersond o l’antiga oficina de La Caixa.

En canvi, ha felicitat propostes com la revisió de l’estalvi energètic, el projecte educatiu 360, o la construcció d’habitatge públic, “que hauria de ser més valenta per tanteig i retracte o a grans tenidors”.

Pel que fa al medi ambient, Cañizar ha posat l’ull en la manca de verd urbà, el nombre d’abocadors i extractives, la situació del camp de golf abandonat i ha demanat una “acció mes decidida per poder-los pal·liar o aturar”.

En segon lloc, Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha començat la seva intervenció afirmat que “en territori estem condicionat al fracàs polític per no haver redactat un nou POUM des de 1987”, i ha assegurat que fins que no es comenci la redacció del nou pla d’ordenació urbanística, prevista per a l’any vinent, “haurem perdut anys molt valuosos”.

Respecte a les inversions anunciades per als pròxims anys, García ha assegurat que “que molts plans d’inversió sostenible no s’han produït” i s’ha mostrat convençut que “molts projectes anunciats en el pla d’inversions no es faran en la planificació prevista”.

També considera no creïble les accions pel que fa a la neteja i manteniment de la ciutat. També ha criticat la falta d’un pla d’equipaments, i s’ha referit de nou a la Supersond i a l’antiga oficina de La Caixa, adquirides pel consistori.

Tanmateix, García ha criticat l’ús d’espais no residencials per a habitatges dotacionals, “malgrat que ho permet la llei”, però no ho troba aconsellable “quan al barri li falten equipaments i hi ha altres zones que no causarien aquest conflicte urbanístic”, en al·lusions a la problemàtica amb els veïns de Sant Jordi Parc.

García ha insistit en el fet que les urbanitzacions “continuen abandonades, amb greus problemes de manteniment neteja i d’accions incíviques que no es persegueixen de forma contundent”. També ha criticat el centre de la ciutat, amb “ciment, gris i dur”, a falta de més verd i arbres.

Pel que fa a l’activitat dels abocadors ha demanat que el consistori rubinenc “sigui més actiu en la defensa de l’interès general quan està en joc la nostra salut”.

El portaveu de Veïns per Rubí també ha assenyalat la falta de manteniment en els polígons d’activitat econòmica de la ciutat i ha dit que falta generar incentius perquè vinguin més empreses i plantejar modificacions fiscals atractives.

Respecte als serveis socials, García ha recordat que la situació de moltes famílies va empitjorar en el 2008 i s’ha vist agreujada amb la pandèmia. “L’esforç de les administracions públiques no ha sigut suficient, no és admissible que si una família va a serveis socials sigui derivada a entitats veïnals, que estan absolutament desbordades, quan s’ha tancat amb un superàvit de cinc milions d’euros”.

Pel que fa a la inseguretat i l’incivisme, Toni García ha assegurat que fa anys que el seu grup municipal denuncia una situació “cada vegada més preocupant” i ha exigit “tolerància zero davant l’incivisme i la violència”, amb major presència policial als carrers i que Interior destini més Mossos d’Esquadra a al ciutat.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha iniciat la seva exposició fent un reconeixement a les persones que han perdut familiars per la pandèmia i als treballadors que s’han quedat a l’atur o no cobren els ERTO.

Segons Martín, la ciutat “porta anys immersa en la decadència” i ha criticat la falta de debat en la sessió extraordinària. “Venim a cobrir l’expedient, no hi ha el menor interès en consensuar”, ha dit Martín, qui també ha trobat a faltar autocrítica en el Partit Socialista de Catalunya, “ com si fos una campanya preelectoral però fent servir els recursos públics de forma deslleial”.

Respecte a les obres executades per l’Ajuntament de Rubí, Martín s’ha referit al “malmès pont de Sant Joan, el Casino que s’està convertint en romà o el projecte estrella de la zona taronja, obviant que és una proposta que va presentar Ciutadans, amb el consens dels comerciants i, que En Comú Podem va votar en contra”.  Tanmateix, Martín ha aventurat que projectes anunciats durant aquests dos últims anys “es quedaran projectes oblidats, derruïts o ocupats”.

També ha mencionat el pacte de ciutat que no va arribar a culminar per la falta d’acord d’alguns grups municipals durant la pandèmia i ha mostrat la seva decepció perquè l’equip de govern no ha acceptat en moltes ocasions les propostes de la resta de grups municipals. “A vostès l’oposició els importa un rave”, ha dit.

Martín ha parlat de “barris plens de paneroles, rates i sots, on el tràfic de drogues campa al seu aire”, i ha criticat la falta d’accessibilitat i l’existència de gent gran amb por a sortir al carrer.

Martín, molt dur durant tota la seva intervenció, ha titllat la política del consistori rubinenc “d’autèntica deixalla i un despropòsit”. Tot i això, ha acabat la seva intervenció amb “una mà estesa per a totes aquelles oportunitats que s’han quedat en un calaix per fer-les realitat”.

Ànnia García, portaveu d’En Comú Podem i regidora d’Habitatge, ha començat la seva exposició expressant que “no sé si és un debat o no però se suposava que tampoc era un míting”, i ha assegurat que “per bé o per mal les coses depenen del color del vidre amb el que es miren”.

La portaveu els comuns ha explicat que coincideix “en una part de les coses” que han exposat la resta de grups municipals “però no en la nostra intervenció en poca cosa més”, i ha destacat la presència del seu partit polític a l’Ajuntament de Rubí des de fa més d’un any i mig, amb la pandèmia enmig.

“De coses a millorar veiem les que vostès veuen i fins i tot alguna mes des de dintre de la casa. No ens podem permetre caure en el desànim i posar nomes el focus en el que esta malament”, ha dit la portaveu d’En Comú Podem.

García ha explicat que en aquesta primera meitat del mandat s’ha aconseguit la transició energètica a través del projecte Rubí Brilla, “i ara es mes fàcil instal·lar plaques solars a les llars”. La segona tinent d’alcaldia també ha recordat que s’ha posat en marxa el primer projecte en d’autoconsum compartit en polígons industrials i ha citat la inversió en zones d’esbarjo per a gossos de la ciutat.

Pel que fa als problemes de les extractives i els abocadors, Ànnia García ha asseverat que “ens seurem les vegades que faci falta per forçar que els criteris ambientals estiguin per davant dels beneficis de les empreses”.

També ha explicat que cal avançar en el model de la recollida de residus selectiva i porta a porta, i ha recordat que hi ha una previsió d’un quart de milió d’euros en el pla d’arbrat.

Respecte a l’habitatge, la portaveu d’En Comú Podem ha manifestat que cal incrementar el parc públic d’habitatge per donar més oportunitats als col·lectius com els joves. “Estem parlant amb bancs i immobiliàries per comprar habitatge i sòl, tot i que no hi ha gaire sòl privat disponible”.

També ha parlat dels pisos que ja estan disponibles a la borsa de lloguer públic de Rubí, tot i el context incert jurídic i legal, en referència a la possible suspensió de la nova llei catalana de lloguers.

García també ha aprofitat la seva intervenció per destacar les fites aconseguides en aquest dos primers anys de mandat com a socis de govern, com l’eliminació de calefacció amb gasoil dels espais públic, la culminació de la xarxa d’itineraris, la consolidació dels horts municipals de Cova Solera, i altres projectes socials com la xarxa antirumors, el punt d’informació al refugiat o el pla director de cooperació internacional que s’està treballant.

García també ha destacat el canvi de nom de la Plaça Nova pel de la Neus Català, l’agermanament de Rubí amb la població dels Guiamets, la feminització del nomenclàtor, “un treball que s’ha encetat”, i ha assegurat que l’equip de govern està a punt de retirar, “per fi”, les últimes plaques franquistes que existeixen en alguns edificis de la ciutat.

Xavier Corbera, portaveu d’ERC, ha començat la seva intervenció recordant tres col·lectius: “les víctimes de la violència masclista, els que han estat colpejats per la Covid-19 i als companys i companyes represaliats”.

El republicà ha manifestat que “com a rubinenc tenia l’esperança que la ciutat seria una mica millor dos anys després però Rubí es una ciutat d’oportunitats perdudes”, en al·lusió al títol de la presentació de l’alcaldessa.

Corbera ha assegurat que cal canvis amb valentia “per reiniciar” Rubí i s’ha referit al pont del carrer Sant Joan, “que costarà prop d’un milió d’euros, tot i que quedarà pràcticament igual”. Respecte a la prova pilot de recollida selectiva de residus, Corbera  ha assegurat que “anem tard”.

Segons el portaveu d’ERC Rubí, “aquesta ciutat ha de ser més ambiciosa i exigent i fer apostes per la mobilitat, l’habitatge, la seguretat i la transformació de l’espai”.

En aquest sentit, Corbera ha fet repàs d’alguns reptes de la ciutat, com l’hospital públic, el parc de Ca n’Oriol, la segona estació de FGC a La Llana, els preus de lloguers, la sensació d’inseguretat i “problemes amb certs grups que tenen atemorits els comerciants”. Corbera ha manifestat que “estem igual que abans i, en alguns casos, pitjor”, i ho ha associat als “20 anys de govern socialista”. Segons el republicà, no s’ha evolucionat en grans projectes de ciutat, i s’ha referit a “dinàmiques vicioses que tenen amb veure amb la transparència i auditories”.

Xavier Corbera considera que “no hi ha capacitat per arribar a consensos de ciutat” i ha assegurat que algunes de les grans inversions previstes, que gran impacte en la pròxima dècada, s’han decidit “sense escoltar la resta de l’oposició”.

Per al portaveu d’Esquerra, “calen transformacions de calat, avançant-nos a les necessitats i marcar l’agenda urbana, i no fer política fent-nos fotos”, alhora que ha reiterat que el projecte de l’illa de vianants va ser una iniciativa del seu grup municipal.

Respecte la sostenibilitat ha criticat la falta de carrils bici i ha retret que es prioritzi “pintar els carrers i posar túnels de llum i no es fomenti l’habitatge o l’educació”. Pel que fa la relació amb altres administracions, ha dit que “potser el problema està en aquesta casa, que no ho saben fer”.

Respecte a la seguretat, Corbera ha assegurat que “una ciutat que no ofereix oportunitats a la seva gent genera inseguretat” i ha afegit que no s’han d’estigmatitzar col·lectius, “ni juguem amb foc com es va fer fa dos anys”.

Per acabar, Corbera ha conclòs que “seguim amb braços estesos per millorar aquesta ciutat”.

Moisés Rodríguez, primer tinent d’alcaldia i portaveu del grup municipal del PSC, ha estat el penúltim en tancar la ronda d’intervencions i ha començat dient que “sap greu que d’un ple debat es faci un míting per al 2023”.

Segons Rodríguez, “la ciutat millora i millora, no li posin més gris, la gent de Rubí no vol que li parlin de catàstrofes, no les busquin”.

El primer tinent d’alcaldia ha assegurat que l’objectiu de l’equip de govern és “una ciutat justa, igualitària, emprenedora, participativa, metropolitana i sostenible, i amb aquesta compromís treballem en aquesta coalició progressista”.  

El portaveu del grup municipal socialista ha citat el nombre de plens municipals celebrat i les mocions aprovades durant el dos anys de mandat i ha assegurat que “la transformació de la ciutat és evident, suma més aportar que no pas la critica innòcua. Amb la brega no aconseguirem res i amb el debat ho aconseguirem tot”.

Ha tancat el ple extraordinari l’alcaldessa de Rubí, qui ha assegurat que no s’ha trobat amb una “crítica constructiva” i ha recordat els 90 dies que va obrir l’Ajuntament de Rubí durant el confinament. “Ara es molt fàcil criticar”.

Tot i això, Ana María Martínez ha asseverat que “no defallirem en la il·lusió i el compromís d’estimar-nos la ciutat”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.