Llum verda a la moció perquè es garanteixi l’accés de la dona que porta hijab a l’àmbit laboral

Repàs de les mocions i altres tràmits que han tirat endavant durant el ple municipal del mes de desembre

El ple municipal de Rubí d'aquest mes de desembre, a banda de l'aprovació de l’estudi de municipalització de les escoles bressol municipals Lluna i Sol, Solet, i reubicació d'aquesta útima i millora de les condicions laborals de les treballadores, ha donat llum verda a altres mocions. 

Per començar, l’equip de govern, integrat per PSC i En Comú Podem, juntament amb els vots a favor d'ERC, Veïns per Rubí i l’AUP, i l'abstenció de Ciutadans, han donat suport a la moció presentada per En Comú Podem Rubí, en representació de l’Associació Rubí Sociocultural i Integració (ARSI), perquè es garanteixi l’accés de la dona que porta hijab a l’àmbit laboral de la ciutat. El text proposa, entre d’altres, que el Ple condemni la discriminació que pateixen les dones rubinenques que porten vel i que es treballi en la creació d’un espai de denuncia que permeti canalitzar les denúncies que puguin fer-se arribar davant l’administració municipal. 

La portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, ha explicat el vot faborable del seu grup municipal després de fer arribar algunes esmenes a la moció, i ha reivindicat "la sobirania de les dones sobre el seu propi cos". 

El regidor de Veïns per Rubí, Toni García, també ha votat a favor de la moció tot i que ha recordat que "cal denunciar qualsevol discriminació", ja sigui per religió però també per orientació sexual, i ha recordat que tot i l'aprovació de la moció, l'Ajuntament de Rubí no té competències en l'àmbit laboral. 

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha explicat l'abstenció de la formació taronja perquè tot i que la moció fa referència a un dret fonamental com és la llibertat de culte, "els ajuntaments no tenen competència alguna amb la política de contractació de les empreses privades" i considera que En Comú Podem Rubí no ha assessorat adequadament l'ARSI. 

El Ple també ha aprovat per unanimitat la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per donar suport a l’Oficina Municipal de Rehabilitació. Aquesta oficina actuarà com a finestreta única en la informació, assessorament i la gestió dels programes d’ajut en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social aprovats per la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla estatal de recuperació, transformació i resiliència per fer front a la crisi derivada de la COVID-19, i l’instrument de recuperació Next Generation EU.

En virtut d’aquest conveni, el Consistori rubinenc es compromet a aportar 25.000 euros per finançar aquesta nova oficina ─l’import el fixa la Generalitat per a cada municipi, en funció del nombre d’habitants─. Per la seva banda, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya concedirà una subvenció de 400 euros per cada habitatge que es rehabiliti de forma efectiva, dels expedients que s’hagin tramitat del programa d’ajut a les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici.

També s'han debatut dues mocions relatives a diferents impostos. D’una banda, el text d’ERC en relació amb la nova normativa que regula l'impost de la plusvàlua, aprovat amb els vots favorables dels republicans, Cs, VR i l’AUP i l’abstenció de l’equip de govern. L’anunci del Tribunal Constitucional conforme estimava la qüestió d’inconstitucionalitat que anul·la diversos apartats de l’article 107 de la Llei d’Hisendes Locals comporta a la pràctica la impossibilitat de continuar liquidant l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana. En el cas de Rubí, els ingressos per aquest impost representen més del 12% del total de la recaptació d’impostos.

Així, s’ha acordat instar al govern de l’Estat a crear un fons extraordinari per compensar la pèrdua d’ingressos que ocasioni la sentència sobre les finances municipals, tant per aquelles transmissions efectuades durant els 15 dies en què no s’ha pogut exigir l’impost, com sobretot per aquelles transmissions anteriors que estaven pendents de liquidar i no es podran efectuar i les que no havien adquirit caràcter ferm i caldrà retornar als contribuents en base als fonaments de la sentència del TC. També es proposa instar al govern de l’Estat a crear un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generarà el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera.

No tira endavant la moció per eliminar l'impost de CO2

Una altra moció ha estat la presentada per Ciutadans, per instar la suspensió de l'impost de CO2 dels Vehicles de Tracció Mecànica reportat en els exercicis 2020 i 2021 i declarar extingida l'obligació tributària per als subjectes passius d'aquest impost, ordenant a l’Agència Tributària de Catalunya a retornar d'ofici les quantitats que hagi ingressat per aquest concepte amb els interessos que corresponguin. La proposta no ha estat acceptada per ERC i l’AUP i ha tingut les abstencions de l’equip de govern i de Veïns per Rubí. 

A més, l’AUP ha retirat la moció per limitar la instal·lació de cuines i supermercats fantasma, a l’espera que els serveis jurídics municipals i el servei de llicències puguin estudiar la viabilitat de les propostes plantejades.

S'elimina la rebaixa de la sanció per pagament immediat 

El Ple ha acordat per unanimitat la modificació de l'Ordenança de Bon Veïnatge i Ús de l'Espai Públic de forma inicial. Concretament, s’ha decidit derogar l’article 45, relatiu a la rebaixa de la sanció per pagament immediat. Actualment, si la persona denunciada manifesta el seu assentiment a la sanció, en el període d’al·legacions i abans de dictar-se la resolució sancionadora, es dicta resolució definitiva i s’emet un rebut en què se li concedeix una bonificació d’un 50% de l’import, sempre que el pagament es realitzi en els 15 dies següents a la notificació de la resolució. El pagament de l'import de la sanció de multa comporta la finalització del procediment.

Tenint en compte que aquest precepte no s’ajusta a la regulació de l’article 85 de la Llei de l’Estat 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, s’ha optat per derogar l’article. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.