Més de 3 milions d’euros de romanent es destinaran a actuacions a la ciutat abans que acabi l'any

Un estudi d’impacte ambiental per evitar una nova extractiva a Can Riquer o la senyalització d’un refugi antiaeri són algunes de les accions previstes

L’equip de govern de l’Ajuntament de Rubí ha explicat aquest dimecres a quines actuacions destinarà un romanent de tresoreria de 3,2 milions d’euros, ja que es manté suspesa la regla de despesa que permet als consistoris gastar-ho en cobrir necessitats de la ciutat abans que finalitzi el 2022.  

A l’import i inicial del romanent, acumulatiu i procedent d’exercicis anteriors, se li han de sumar 108.000 euros de la dissolució del consorci per a la promoció de l’Eix B-30, també conegut com a Catalonia Innovation Triangle.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, juntament amb el regidor de Medi Ambient i soci de govern, Andrés Medrano, han desglossat alguns dels imports i actuacions on es destinaran aquests 3.385.000 euros, que seran “molt útils per revaloritzar l’entorn de la nostra ciutat”.

Segons la primera edil, 237.000 euros del pressupost es destinaran a la millora d’instal·lacions esportives del municipi, com vestidors femenins al camp de futbol de Can Fatjó o a la pista Francesc Calvo, i a la creació d’un nou parc de parkour, “molt demandat pels joves”, al costat del recent inaugurat de cal·listènia, al barri del 25 de Setembre.

Pel que fa a casos concrets com el Gimnàs Artístic Esportiu Rubí, que des de fa temps reivindica uns instal·lacions per practicar en condicions, l’alcaldessa ha apuntat que no hi ha una actuació prevista en el romanent “però estem estudiant la planificació en relació amb la necessitat d’equipaments de la ciutat”, i ha afegit que tampoc hi hauria temps de fer un projecte d’aquesta envergadura abans de finalitzar l’any.

Nova fira del Vi Jove

Respecte a polítiques culturals i comercials, l’Ajuntament destinarà 655.000 del romanent a aquests dos sectors, a la “continuació de l’arranjament del Mercat municipal” i a l’organització d’una nova fira, la del Vi Jove.

Tal com ha avançat l’alcaldessa, se celebrarà el cap de setmana posterior a la Festa Major, en el mes de juliol, i seguirà la línia de la fira que s’organitza cada any en el mes d’octubre, però centrada en vins joves catalans que han estat guardonats.

També es destinaran 674.000 euros al manteniment de la ciutat, per millorar parcs, la il·luminació i senyalització de l’entorn natural.

A més, 15.000 euros aniran a parar a la millora de la seguretat de les carrosses dels Reis d’Orient.

Ana María Martínez ha continuat desglossant altres projectes més concrets, com els 390.000 euros que serviran per al manteniment dels centres educatius. “La inversió qui l’hauria de fer és la Generalitat”, ha assenyalat, per afegir que, a falta d’ella, serà l’Ajuntament qui s’encarregui de la pintura de l’interior d’una escola, canvi de finestres per altres més eficients, i petites inversions “que van més enllà del manteniment”.

A més, 42.000 euros aniran a les urbanitzacions, en accions de manteniment prioritzades a través de les reunions que es realitzen a la Taula de les Urbanitzacions.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, durant la roda de premsa sobre el romanent. FOTO: NHS

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, durant la roda de premsa sobre el romanent. FOTO: NHS

 

D’altra banda, Andrés Medrano, ha recordat que els 3,3 milions de romanent s’han de gastar aquest any en actuacions a la ciutat. “No són coses futures i intangibles, volem posar aquests euros al carrer”, ha dit, “en coherència al pla de mandat i la sostenibilitat”.

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient ha relatat que 30.000 euros d’aquest pressupost es gastaran en lluminària led i la redacció de projectes d’autoconsum en edificis municipals per poder accedir a les ajudes de l’ICAEN.

En relació amb el projecte del balcó de la riera, Medrano ha manifestat que confia en l’obtenció dels fons europeus Next Generation per al seu desenvolupament però ha dit que si es concedeixen els temps d’execució seran molt curts.

Per aquest motiu, part del romanent es dedicarà a l’actualització de plans redactats amb anterioritat sobre el balcó de la riera, que s’estén des del pont de Cova Solera fins al carrer del Conflent, per posar-los “en coherència” amb la el projecte global de renaturalització de la llera de la riera.

Projecten una nova extractiva entre els abocadors de Can Carreras i Can Balasc

El regidor de Medi Ambient ha explicat que també s’ha redactat amb urgència un estudi ambiental per evitar una nou projecte d’extractiva a Can Riquer, que ocuparia una extensió de 40 hectàrees entre l’abocador de Can Carreras i el de Can Balasc. Segons Medrano, el projecte, que ha representat “una necessitat sobrevinguda”, ja s’ha realitzat i entregat.

Un projecte singular on anirà a parar part del romanent és a la senyalització del refugi antiaeri que hi havia durant la Guerra Civil al carrer del Cadmo, sota l'edifici d'El Bullidor, i que va acollir la fabricació de components aeronàutics, la qual cosa també el va convertir en un objectiu de guerra. Segons Medrano, s'accelerarà la seva senyalització perquè la gent es pugui fer a la idea de la importància i dimensions que tenia aquest refugi. 

Cal recordar que en el ple ordinari corresponent al mes d’abril, es va aprovar l’execució d’aquest romanent de tresoreria, només amb els vots favorables del govern de coalició, integrat per PSC i En Comú Podem. La resta de partits es van abstenir adduint “falta d’informació” en aquell moment sobre els projectes on es destinaria la despesa del romanent.

Preguntats directament per aquest assumpte, la primera edil assegura que l’oposició tenia la llista amb els projectes 21 dies abans de celebrar-se la sessió plenària.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.