Una moneda local, la proposta de l’AUP per al pròxim ple municipal

Consideren que una moneda alternativa pot ajudar al comerç local, tenir una funció social i promoure la selecció i reducció de residus

L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) proposarà en el pròxim ple municipal del mes de febrer crear i introduir la moneda local a Rubí.

“Les monedes locals representen un pas endavant que afegeix valor a aquestes iniciatives ja què, a més de suposar una injecció de diners en el comerç local, multipliquen els efectes tant a escala econòmica com social”, asseguren a través d’un comunicat i posen com exemple altres monedes locals en funcionament, com la Grama, a Santa Coloma de Gramanet, o el Vilawatts, a Viladecans, o el REC, que s’està impulsant a Barcelona.

També recorden que a la ciutat, al voltant del 1930, ja va haver-hi  una moneda social promoguda per la cooperativa La Rubinense, “que va poder ajudar les famílies en els pitjors temps de guerra i crisi”.

Segons l’AUP, la moneda alternativa està creixent arreu del món, i també tenen una finalitat social. “Aquestes monedes aconsegueixen que els diners es mantinguin vinculats a l’economia real i propera, tot creant arrelament al municipi i entre la comunitat, mentre involucren els diferents agents socials locals”.

Una moneda que promou la recollida i selecció de residus

El grup municipal cita com a exemple la Mola, una moneda d’un districte de Madrid que s’obté com a recompensa per cada quilo de matèria orgànica aportat a la deixalleria; l’Ekhilur a Euskadi i Navarra, que permet fidelitzar compres a comerços i finançar projectes socials, o el Vilawatt, que integra moneda local i transició energètica, ja que s’obtenen vilawatts a través de la compra col·lectiva d’energia verda organitzada per l’Ajuntament, amb descomptes per a la ciutadania.

L’AUP opina que la moneda alternativa pot contribuir a l’economia local, demanen que s’iniciï una moneda local i social a la ciutat, “tot estudiant quin ha de ser el seu format i com fer compatible dinamització comercial, polítiques socials i d’altres àmbits (com poden ser els residus)”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.