Els visibles invisibles

"Empadronar-se és un dret i una obligació per a tots", opina Catalina Rodríguez, de l'entitat Rubí Acull

Caminant pels carrers de Rubí veus cares noves. Són persones que participen en les activitats que es realitzen al poble, que van a la biblioteca o freqüenten diferents associacions, que són a la taula contigua a la teva, quan estàs prenent un cafè o al bar. Compren en el mercat o en els supermercats. Algunes van a l'església, bé sigui catòlica o protestant, algunes altres van a la mesquita. No obstant això, tot i que els veus, són invisibles. Per a l'ajuntament no existeixen.

Aquestes persones visibles, però invisibles per al govern local, poden ser tant nacionals com estrangeres que resideixen a Rubí i que, per diversos motius, no poden demostrar a l'ajuntament un contracte de propietat immobiliària o de lloguer d'un habitatge, requisits indispensables per poder-se empadronar. Si bé la llei preveu que una persona pot demostrar la seva residència amb altres proves, en la nostra ciutat només es pot amb algun d'aquests documents més l'últim rebut de pagament del lloguer o d'algun servei públic que ha d'estar al teu nom.

T'imagines no poder renovar el DNI o treure el teu passaport per no estar empadronat? Haver de pagar a les màfies per un dret i un deure ciutadà? Emmalaltir i no poder tenir un seguiment mèdic? Aquests són alguns dels casos de les persones que viuen a Rubí sense possibilitat del padró.

La impossibilitat que tenen les persones d'obtenir el padró per no poder demostrar documentalment el seu lloc de residència, o no tenir un domicili fix, han donat lloc a la proliferació de les "màfies de l'empadronament". Aquestes poden arribar a cobrar fins a 300 € pel padró, si es paga d'una sola vegada, i en els últims dies hem tingut notícies que hi ha qui paga mensualment per seguir empadronat.

Empadronar-se és un dret i una obligació per a tots1. El padró municipal no és un mecanisme de control dels habitatges ni de la immigració. El padró municipal és el registre administratiu en què s'inscriuen totes les persones que resideixen al municipi, siguin nacionals o estrangers. Això permet una acció de govern més eficient, ja que facilita la planificació. A més, tenir el nombre oficial d'habitants és el punt de referència per rebre recursos externs tant en forma de finançament com en previsió de serveis, cosa que a tots ens beneficia.

Les persones inscrites en el padró municipal són veïns/es en la població i comporta la condició política de catalans2, amb deures i drets.

Rubí per l'empadronament, una plataforma integrada per diverses entitats com l'Associació de veïns de les Torres, Rubí Acull, Rubí Solidari, ASPROSC, Arsi, Càritas, està treballant en diversos aspectes per buscar solucions i donar a conèixer el problema que representa per les persones el fet de no estar empadronades.

1 Llei 7/1985 de 2 d’abril. Arts.15, 16 i 17

2 Decret Legislatiu 2/2003 de 28 d’abril. Art.39