El PSC i els comuns aproven la nova organització municipal i el règim de retribucions

 

 

El PSC ha tirat endavant la seva proposta d'organització municipal, que ha passat de quatre a vuit àrees, i el règim de retribucions gràcies al pacte de governabilitat amb En Comú Podem. Han votat en contra ERC, Ciutadans, Veïns per Rubí i l'AUP.

 

El portaveu dels socialistes, Moisés Rodríguez, ha assegurat que el nou règim de retribucions "és més just d'acord amb l'establert per l'Oficina Antifrau i per la quantia de població de Rubí". Rodríguez ha volgut destacar el treball conjunt entre PSC i En Comú Podem per facilitar la governabilitat i evitar la paralització de la ciutat com a conseqüència d'uns pressupostos sense aprovar.

 

La pujada substancial dels sous dels càrrecs de l'equip de govern ha monopolitzat tot el debat del Ple. Ànnia Garcia, líder dels comuns a Rubí, ha reconegut que la situació "és complexa per al nostre grup municipal i no ho negarem".

 

Garcia ha reiterat que "la proposta sobre retribucions no és la que ens agrada però facilitem que aquesta proposta tiri endavant perquè ens permet aturar la planificació del POUM i fer projectes de ciutat, així com incidir en els pressupostos del 2019 i 2020".

 

Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, ha estat un dels més crítics amb l'acord entre socialistes i comuns i ha afirmat que "em sembla normal que una part de la ciutadania vegi amb descrèdit l'augment del règim de retribucions en general".

 

Respecte a En Comú Podem, Toni Garcia ha declarat que "estan validant sous molt superiors d'acord amb el seu model de partit polític i, en tot cas, podrien donar l'excedent a Iniciativa per Catalunya". Garcia ho ha considerat "en dues paraules: incoherència i hipocresia".

 

El líder dels republicans a Rubí, Xavier Corbera, ha recordat durant la seva intervenció que "som el grup majoritari de l'oposició i ens pertoca fiscalitzar i explicar tot allò que no es fa bé". Corbera ha explicat la posició d'ERC contra el cartipàs i el règim de retribucions proposat pel PSC. "Votem no per l'augment del sou que en casos arribar al 30 per cent, l'augment de càrrecs de confiança malgrat el major nombre de regidors del partit socialista i perquè són els mateixos de fa quatre dies".

 

Corbera ha assegurat que el seu partit "no està en contra dels càrrecs de confiança però sempre que estiguin relacionats amb un projecte en concret i amb una duració determinada".

 

També ha tingut paraules per a En Comú Podem, i els ha dit que no té sentit que justifiquin el seu pacte amb el PSC per aturar el POUM "quan ja sabeu que està mort". Corbera considera que els comuns s'equivoquen amb la seva decisió. "S'han compromès a través de les xarxes socials i avui s'han desdit d'una manera molt ràpida".

 

Respecte a les crítiques rebudes tant pels portaveus de Veïns per Rubí com d'ERC, Ànnia Garcia ha replicat que "aquest cartipàs no és el nostre", dirigint-se a Toni Garcia. La resposta a en Xavier Corbera és que "han estat 4 anys molt durs per manca de transparència i consensos, i potser ens podríem haver posat d'acord quan va tenir l'oportunitat i no es va fer. És un acord de governabilitat, no de govern, i no estem dins l'organigrama del govern. Això ens facilitarà desencallar temes que no es van poder fer en el seu moment".

 

Roberto Martín, líder de Ciutadans de Rubí, ha excusat la no presència de la regidora Yasmina Sánchez per motius personals degudament justificats i ha declarat que "s'ha dit que l'oposició pretenia paralitzar la ciutat però no és així, el que es volia és aturar un cartipàs que ens sembla excessiu". Martínez ha explicat que durant la reunió personal que va mantenir amb l'alcaldessa, ja li va dir que "estava en contra de 10 regidors amb dedicació exclusiva i quatre càrrecs de confiança, el que suposa uns dos-cents mil euros anuals". I ha afegit que això pel que fa a la segona proposta de cartipàs, ja que "la primera era més agressiva pel que fa a assessors de govern".

 

Per altra banda, Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha manifestat que "celebrem que hi hagi proporcionalitat entre les persones que es dediquin a mitja jornada i completa, la qual cosa no era així en la darrera legislatura". Tot i això, Cañizar ha proposat mantenir el salari de l'alcaldia i ha recordat que amb el nou cartipàs també s'incrementa la retribució de l'oposició, amb la qual cosa tampoc estan d'acord. La líder de l'AUP ha calculat la pujada dels sous "en 600.000 euros anuals aproximadament, sense comptar les despeses de la seguretat social, una quantitat que no considerem que es puguin justificar".

 

Per últim, l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, s'ha dirigit a en Xavier Corbera i li ha recordat que "hi ha hagut unes eleccions i la ciutadania ha votat. Iniciem un nou mandat i un període diferent". Tanmateix, ha comminat al cap de l'oposició a mirar cap endavant i deixar els retrets en el calaix.

 

A l'inici del ple s'ha respectat un minut de silenci per totes les dones assassinades i víctimes de la violència masclista durant aquest any.