Roda de premsa de fa 7 mesos amb Jordi Muntan, Betlem Cañizar i Albert Giménez, sobre els viatges institucionals. FOTO: Redacció

PLE MUNICIPAL

L’AUP proposarà millorar la fiscalització de les despeses dels viatges institucionals

Consideren que, en molts casos, el volum d’hores i diners que s’hi destinen és desproporcionat, a causa de la quantitat de càrrecs electes que hi viatgen

El grup municipal de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) presentarà en el ple municipal que tindrà lloc demà, de forma telemàtica, una moció per millorar les eines per a la fiscalització de les despeses dels viatges institucionals del govern.

L’AUP explica en un comunicat que ha fet seguiment dels viatges realitzats pels càrrecs electes com a part de la seva tasca en el govern de la ciutat. “Tot just abans del confinament vam calcular que mentre el 2016 s’havien realitzat uns 8 viatges per valor de pràcticament 13.000 euros, el 2017 i el 2018 aquesta xifra baixa als 3.000-4.000 euros, equivalents a 5-4 viatges, i el 2019 puja a 19.000 euros i 11 viatges. No tenim encara dades concloents del que portem de 2020”.

Segons l’AUP, la moció però no s’orienta a qüestionar l’objectiu, volum o efectivitat d’aquests viatges, sinó a proposar canvis en la forma de comptabilització d’aquests, per facilitar les tasques de seguiment i fiscalització dels grups municipals i també de la pròpia tresoreria i intervenció municipal.

Tanmateix, el partit manifesta que “ens crida l’atenció que, en aquests viatges hi participen sempre diversos regidors i regidores de govern, incloent la que és la màxima autoritat de la ciutat, l’alcaldessa, tot sovint acompanyades de personal directiu, coordinador d’àrea o tècnic, però en d’altres casos, com el viatge a Màlaga que han realitzat durant l’octubre a un congrés sobre mobilitat i sostenibilitat, el grup el composen només càrrecs electes (en aquest cas, l’alcaldessa i dos regidors)”.

El grup municipal, encapçalat per Betlem Cañizar, considera que el volum de despesa o el nombre de viatges realitzats s’ha de correspondre a un impacte proporcional en les polítiques locals. “Entenem que en molts casos el volum d’hores i diners que s’hi destinen és desproporcionat, a causa de la quantitat de càrrecs electes que hi viatgen. Cal tenir en compte a més que sovint l’expertesa la té el personal tècnic (que no sempre participa en els viatges), i no tant el polític que, al cap i a la fi, estem (o hauríem d’estar) de pas en els governs”.

Tanmateix, l’AUP assegura que en el seguiment que han fet de les despeses de viatges institucionals que es recullen a la web de transparència, l’accés a les factures i tiquets és “complex i els procediments per a la seva gestió fan que es produeixin errors”.

Si la moció s’aprova, l’AUP confia en veure un resultat immediat i senzill que faciliti la tasca de govern, oposició, de transparència i d’intervenció per a un seguiment “acurat i eficient” de les despeses d’aquests viatges.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris