Credencials de Miquel Casanovas, el primer alcalde del franquisme a Rubí

AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ

Credencials de Miquel Casanovas, el primer alcalde del franquisme a Rubí

Un cop al davant de l’Ajuntament, les mesures que va prendre en un inici van s el lliurament d'armes, el canvi de nom dels carrers, la confiscació dels locals republicans, entre d'altres

Presentem aquesta setmana un curiós i interessant document: les credencials com alcalde de Miquel Casanovas Arís, el primer mandatari al ‘”Ayuntamiento Nacional de Rubí” un cop acabada la guerra civil. Estan expedides el 2 de setembre de 1939, però, com s’hi assenyala, va exercir el càrrec des del 2 de febrer d’aquell any, molt poc després que les tropes franquistes entressin a la vil·la, concretament el 25 de gener de 1939. Aquell dia el comandant Julián Domingo el va anomenar alcalde de manera provisional, encara que aquesta provisionalitat duraria un any i mig, com veurem.

Casanovas era una persona conservadora, però no falangista pur i dur. Havia col·laborat amb l'alcalde dretà Joan Monmany en època de la Dictadura de Primo de Rivera. A més, tenia la confiança d'antics dirigents i membres de la Càmara Agrícola Oficial, que aglutinava els propietaris de terres.

Un cop al davant de l’Ajuntament, les mesures que va prendre en un inici foren el lliurament d'armes, el canvi de nom dels carrers, la confiscació dels locals republicans i el retorn dels béns incautats durant la guerra als seus propietaris. També es va construir el monument dels "Caiguts”, va anomenar el diputat monàrquic Alfonso Sala fill adoptiu de Rubí, es van depurar funcionaris i es va actuar contra els dissidents polítics.

Casanovas, pel seu tarannà conservador, aviat va tenir problemes amb els sectors falangistes radicals, però també amb els propietaris locals. El partit únic va interposar diverses denúncies contra l'alcalde, ja que entre altres qüestions estava acusar d'haver simpatitzat amb elements "rojos" abans de l’inici de la guerra. El procés fou tancat per les autoritats judicials el 1941, però ja abans, el 2 d'agost de 1940 el governador civil de la província havia nomenat Lluís Armengol com a nou alcalde i d’aquesta manera finí el breu mandat de Casanovas, un conservador nat que va topar sempre contra les idees més feixistitzants de la Falange.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris