Foto antiga de la Torre de la Llebre. Autor desconegut

HISTÒRIA DE LA CIUTAT

La Torre de la Llebre al segle passat

A principis del XX fou adquirida per la família Massana

La fotografia que presentem aquesta setmana correspon a la masia de la torre de la Llebra, actualment convertida en un prestigiós restaurant. Datada en un temps indeterminat del segle passat, va ser publicada a la web de Rubiidentitat.cat i és d’autor desconegut.

Del segle X tenim el topònim més antic del que ara és aquest casa; el seu nom era Libra. Més tard, al segle XII, apareix a la documentació un tal Arnalli Guillelmi de Libra. Sembla que era una casa o fortificació per defensar-se dels sarraïns, propietat del monestir de Sant Cugat i adscrita a la parròquia de Santa Maria de Campanyà. A partir del segle XIII era anomenada com a Turricella (“torreta”) i un document del 1299 esmenta un tal Arnau de Turricella. Al segle XVII, quan es deia Mas Caldés o Caldes, va ser adquirida per Joan Llebra i d’aquí el nom actual, normalitzat a “Llebre” (fent referència a l’animal amb aquesta denominació). El 1659 ja existia la capella que es pot veure a la zona del pàrquing, dedicada al Sant Crist i posteriorment, a finals del XVIII, a la Immaculada Concepció.

Fou precisament al segle XVIII quan la masia va passar a va passar a Antoni Trullàs, que hi feu obres de renovació, tant a la masia com a la capella.

Des de sempre la Torre de la Llebre havia estat dins el terme de Sant Cugat i tenia moltes terres; entre les seves propietats estava el molí de la Noguera. A mitjans segle XIX tot va passar al terme de Rubí i a principis del XX fou adquirida per la família Massana.

Després de la guerra civil, el 1944, es van restaurar la capella i els seus altars, que havien quedat molt malmesos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris