En Jordi Ibiza al magatzem de Frater-Nadal. FOTO: Redacció

SOLIDARITAT

Jordi Ibiza: "No s'ha d'esperar mai a l'últim moment per demanar ajudes"

Entrevista al president de Frater-Nadal, entitat rubinenca que ha repartit aliments a més de dues mil persones des de l’inici de la pandèmia

La pandèmia del coronavirus ha provocat una crisi sanitària, econòmica i també social. L’entitat Frater-Nadal porta a Rubí més de 20 anys i ajuda a persones en situació de precarietat distribuint lots d’aliments un cop al mes. Tota persona que demana productes de primera necessitat a aquesta associació, estretament lligada a l'Església Evangèlica Protestant de Rubí, sempre rep un lot d'emergència i la petició que passi pels Serveis Socials de la ciutat, però mai es nega el primer aliment a ningú.

En Jordi Ibiza, president de l’associació, explica que fins ara les persones que rebien ajuda de l’entitat s’esperaven a l’entrada o al parc que hi ha just al davant del carrer Doctor Gimbernat 44, a l’espera que les cridessin pel seu nom. Arran de l’emergència sanitària i per tal de mantenir les distàncies de seguretat, Ibiza assegura que ara les cues donen la volta al carrer i arriben fins a la parada de l’autobús de dalt. Per aquest motiu han hagut d’ampliar l’horari d’entrega d’aliments, que es fa un dijous al mes per família, i que provenen del Banc d’Aliments, la Unió Europea i d’altres donacions procedents de particulars i d’entitats com el CRAC, Càritas, l’ASAV, l’Ajuntament de Rubí o la fleca La Pastora.

Jordi, com ha viscut Frater-Nadal l’esclat de l’emergència sanitària?

Quan va començar el confinament vaig reunir tots els voluntaris per informar-los del perill que hi havia amb el virus, ja que la majoria d’ells són persones jubilades, tot i que també hi ha joves. Volia saber si Frater-Nadal podia seguir fent les entregues d’aliments i, menys tres persones en situació de risc a les quals els hi vam recomanar que no vinguessin, la resta vam continuar. A partir d’aquí no hem fallat en cap de les entregues previstes.

Al cap de quinze dies de l’inici de l’estat d’alarma vam notar que hi havia un petit augment dels usuaris i a la tercera setmana vam fer un recompte i havíem pujat un 25%. Hem fet el control de les persones que ens ha derivat l’Ajuntament de Rubí, perquè tothom ha de passar pels Serveis Socials. Teníem unes 1.150 persones i ara estem en 2.085 persones i 734 famílies. Hi ha hagut un augment de prop del 50%. Estem gairebé com en el 2008 i anys posteriors.

Com es fa el repartiment d’aliments?

Dins el local no poden entrar més de 10 o 12 persones, i ens hem vist obligats avançar l’horari, de 17 a 19:30 h. Fem l’entrega un cop al mes i donem quantitats per sobre dels 50 i 70 kg, segons el perfil i els components de la família. Amb l’augment d’usuaris hem tingut una disminució important d’alguns productes com la llet.   

Quants voluntaris sou?

Som unes 35 persones però no totes venen el mateix dia. Els dies de repartiment només venen 20. També hi ha qui està a l’ordinador i, entre setmana, quan arriben els camions ve la resta, per descarregar, classificar i ordenar una mica l’estoc.

Quin és el perfil de persona que demana ajuda a Frater-Nadal?

Venen persones soles, famílies monoparentals, també moltes famílies que són cinc, sis o set membres. Tenim un programa que desglossa l’edat i el nombre de persones per família per saber, per exemple, quants nadons hi ha de 0 a 2 anys o nens més grans, i així poder donar-los bolquers i menjar adequat a la seva edat, com llet o potets.  

Aquest perfil ha variat des de l’inici de la crisi sanitària?

Hem notat un augment de persones joves, d’entre 20 i 40 anys. La conclusió que trec d’això és que són persones que s’han quedat sense feina. En tancar-ho tot amb el confinament, gent que treballava a bars, restaurants o empreses petites i han entrat en un ERTE. Amb la burocràcia hi ha molta gent que encara no ha cobrat res i s’ha de pagar lloguer, aigua, comprar... i famílies que estaven remuntant una mica s’han vist desbordades.   

Quins aliments necessiteu amb més urgència?

El més necessari és la llet, perquè és el que més prenen els nens i també moltes persones grans. Oli, tomàquet fregit, tonyina a falta de carn, per fer macarrons i que quedi gustós...També ens fa falta farina.

 

Quan visitem Jordi Ibiza al magatzem de Frater-Nadal es mostra preocupat perquè creu que amb l'estoc de llet actual arribaran "justets" al mes de juliol i recorda que, malgrat que hi ha persones que es poden sentir avergonyides per haver de sol·licitar suport, “no s’ha d’esperar mai a l’últim moment per demanar ajudes”.

Durant l’entrevista, el president i voluntari de l'entitat insisteix a agrair la generositat d’altres entitats solidàries com Càritas, l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV), les donacions setmanals que rep del Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC) des de fa un mes i mig, el palet de 720 litres de llet que els hi ha fet arribar l’Ajuntament de Rubí, o les capses de pa del dia i els 360 litres de llet que els hi ha entregat el Forn La Pastora.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris