Captura del mapa interactiu que assenyala les instal·lacions del futur abocador de Can Balasc. FONT: Ecologistes de Catalunya/Plataforma Ciutadana Residu Zero

RESIDUS

Rubí, en el mapa interactiu de conflictes de residus a Catalunya

La Plataforma Ciutadana Residu Zero presenta un mapa amb els impactes que genera la gestió de residus al territori

Ecologistes de Catalunya i la Plataforma Ciutadana Residu Zero han donat a conèixer un mapa interactiu amb els conflictes territorials i impactes que generen els residus arreu de Catalunya. Rubí apareix en el mapa pels abocadors de Can Carreras i Can Balasc.

Més info: El ple municipal aprova tancar o traslladar les activitats paral·leles de l’abocador de Can Carreras

Des de l’entitat consideren que no hi ha prou amb declarar una situació d’emergència climàtica, “si no es canvien radicalment les prioritats i es renuncia a unes polítiques de creixement sense fre de l’ús de materials i d’energia que destrueixen la natura, la biodiversitat i atempten contra la salut del medi i les persones”.

En aquest sentit, critiquen les campanyes publicitàries de greenwashing de grans multinacionals mentre que es continua sense limitar l’economia especulativa de creixement, sense obligar als productors de residus que deixin de produir-los o se’n facin càrrec de recuperar-los.

Des de la Plataforma Ciutadana Residu Zero, integrada per altres associacions i entitats com la Plataforma Rubí sense Abocadors, assenyalen que el mapa mostra com poblacions com Rubí, els Hostalets de Pierola, Montcada, Sant Adrià del Besós o Sant Vicenç dels Horts són els llocs on es produeixen més residus de la regió de Barcelona però els índexs de recuperació són més baixos i la fracció resta és màxima.

També denuncia la tendència “inacceptable” d’exportar residus a altres zones de Catalunya com ara les Garrigues (Juneda), el Berguedà (Cercs), o el Baix Empordà (Cruïlles).  

La plataforma demana una moratòria per a la construcció de nous abocadors

És per aquest motiu que la Plataforma Ciutadana Residu Zero demana una moratòria a la construcció o ampliació d’abocadors fins que no s’aprovi i s’apliqui la Llei de Prevenció de residus i ús eficient dels recursos, prevista des de fa cinc anys per la Llei de Canvi Climàtic, que té per objectiu reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, però que encara està en fase de redacció.

Segons la plataforma, gràcies a la col·laboració de quatre grups parlamentaris (CUP, ERC, Comuns i JxCat)  es va aconseguir que s’aprovés la resolució del Parlament de 5 de març de 2020 que estableix una moratòria a nous projectes d’incineració, però “el Govern amb el conseller Damià Calvet no la va voler implementar”.

Tot i això, la nova consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà ha anunciat que es vol donar compliment a aquesta resolució, fet que valoren positivament des de les plataforma.

“Demanem que s’agilitzi el termini per redactar, tramitar i aprovar la Llei que s’ha d’aplicar amb l’objectiu destacat de prevenir i reduir la quantitat de residus. Reduir la fracció resta vol dir reduir dràsticament els impactes ambientals i contra la salut de les persones”, han sol·licitat a través d’un comunicat, i alhora augmentar el cànon de residus, ja siguin municipals o industrials, i igualar el seu cost sigui per abocador o per incineració.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris