La Generalitat atorga l’autorització ambiental a l’abocador de Can Balasc

Des de la Plataforma Rubí sense Abocadors alerten que la ciutat es converteix d’aquesta manera en l’únic municipi amb tres grans abocadors autoritzats de manera simultània

A 700 metres de l’Escola Rivo Rubeo i de les urbanitzacions residencials d’Els Avets i Can Serrafossà, en un paratge natural considerat de gran valor biològic, està previst instal·lar un nou abocador a la ciutat.

La Plataforma Rubí sense Abocadors ha fet saber aquest dilluns que la Generalitat ha atorgat l’autorització ambiental a Arrins,SL (Grupo TMA) per dur a terme l’activitat del dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc, després de fer-ho de forma provisional a principis d'any. Aquesta autorització ambiental és, juntament amb la urbanística, una de les dues llicències burocràtiques necessàries per obrir l’abocador.

Més info: La Generalitat concedeix provisionalment l’autorització ambiental a l’abocador de Can Balasc

Segons la resolució, a Can Balasc es podran llençar més d’un centenar de deixalles diferents, com per exemple, residus orgànics de procedència animal o vegetal, restes de l'extracció amb dissolvents, plàstics, tòners, cendres de llars, pols de caldera, partícules de metalls ferris, objectes tallants i punxants, teixits, restes de pell adobada o residus procedents de la neteja de les clavegueres, entre altres.

Un abocador amb una vida útil d’entre 15 i 20 anys

Malgrat l’oposició veïnal, les al·legacions dels ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal i de la mateixa Plataforma Rubí sense Abocadors, la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat aplana una mica més el camí per a la futura obertura de l’abocador de Can Balasc.

Tal i com descriu la resolució del 13 d’octubre de 2020, que es publicarà pròximament en el DOGC, la instal·lació té previst funcionar de les 6 a les 22 h de dilluns a divendres i de les 6 a les 15 h els dissabtes. La capacitat màxima de tractament de residus a l’any serà de 82.500 tones i tindrà una vida útil d’entre 15 i 20 anys, aproximadament.

En aquest sentit, des de Plataforma remarquen que “un abocador genera molèsties durant els 20 anys d’activitat, però la seva petjada es queda per sempre”. A més, recorden que Rubí es converteix d’aquesta manera en l’únic municipi amb tres grans abocadors autoritzats de manera simultània.

“Algú pot pensar que aquest despropòsit ha de tenir alguna compensació, però en ser dipòsits de titularitat privada, no hi ha cap retorn al municipi, més enllà de la llicència municipal d’activitats”, han explicat a través d’un comunicat.

Tanmateix, des de la Plataforma aclareixen que encara que hi hagués una compensació econòmica tampoc estarien d’acord amb la implantació d’un altre abocador al municipi. “Considerem que ha d’haver-hi un límit, i Rubí ja l’ha superat fa temps”.

Trànsit de camions i males olors per als veïns de Can Carreras

L’abocador de Can Carreras, situat molt a prop de l’Institut JV Foix, està clausurat des de fa quatre anys i acumula tres sentències, ara fermes, que declaren nul·la la seva ampliació. Tot i això, el trànsit de camions de grans dimensions pel Camí d’Ullastrell i l’avinguda de Josep Pujol és constant. Inclús durant el temps de confinament de la primera onada de la pandèmia, els veïns van denunciar l’augment del trànsit de vehicles de TMA.

Des de la Plataforma expliquen que els veïns de Can Carreras han de suportar “un trànsit continu de camions de grans dimensions pel mig de zones residencials, acumulació de brutícia a la calçada i als vorals, episodis de males olors i proliferació de fauna d’ambients degradats.

Ara que la Generalitat ha donat llum verda a l’autorització ambiental per a l’abocador de Can Balasc s’obren molts interrogants i queda per saber com es ressentirà la ciutat i els seus habitants amb una nova instal·lació d’aquestes característiques, o si encara hi ha recorregut legal per impedir que tiri endavant. Des des de la Plataforma Rubí sense Abocadors han anunciat de nou que, un cop esgotada la via administrativa, portaran aquesta decisió als tribunals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.