Rubí no vol més abocadors

Entre 1.900 i 2.100 persones, segons la Policia local, han participat a la manifestació fins a la seu de l’empresa santcugatenca TMA contra un nou abocador

Aquest divendres a la tarda una multitudinària marxa lenta ha sortit de la Rambla del Ferrocarril de Rubí i ha enfilat la carretera fins a la seu de TMA, a Sant Cugat, per protestar contra l’obertura de l’abocador de Can Balasc.

Pancartes, màscares i clams contra un nou abocador a la ciutat en un ambient festiu però reivindicatiu. La Policia local calcula l’assistència d’entre 1.900 i 2.100 persones, amb afectacions al trànsit en ambdós sentits de l’avinguda Estatut, i una cua de cotxes que ha arribat fins a l’entrada de la B-30 en sentit Tarragona.  

Els veïns de Rubí, que ja compten amb el polèmic precedent de l’abocador de Can Carreras, han tingut el suport del moviment de pensionistes, els treballadors de Continental, membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, així com altres entitats de municipis veïns com Castellbisbal.

Un altre dels grans protagonistes de la marxa ha sigut l’alumnat de l’escola pública Rivo Rubeo, situada a menys de 800 metres de les instal·lacions, i una de les principals afectades, juntament amb les urbanitzacions de Can Serrafossà i Els Avets.

La Policia local calcula en milers la participació ciutadana, que ha tingut afectacions en el trànsit. FOTO: Redacció

   

Les versions de la Generalitat i l’Ajuntament de Rubí

La manifestació ha acabat a la seu de TMA, on s’han dipositat pancartes a les tanques que envolten l’empresa i s’han fet diversos clams sota el crit de: “Sánchez, escucha, estamos en lucha”, ‘A la Greta vas’, o ‘Prou pudor, tanquem l’abocador’.

Montse Rousse, membre de la Plataforma Rubí sense Abocadors, ha valorat molt positivament la resposta multitudinària de la ciutadania i ha anunciat que les accions de protesta contra l’abocador no s’acaben aquí ja que la pròxima serà en el ple municipal. “No ens val que ens diguin que ho han d’aprovar i després ho passen a la Generalitat i aquesta decideix. Si es fa un informe desfavorable, la Generalitat ho arxiva. Aquest és el recorregut que té la llicència urbanística”.

Respecte a les últimes declaracions de Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i el comunicat emès per l’Ajuntament de Rubí, Rousse considera que ambdues administracions tenen raó però estan parlant de documents diferents. “No poden generalitzar en llicència, no poden generalitzar amb sentències, perquè n’hi ha tres de cada: la urbanística, la mediambiental i la d’activitats. Si qualsevol de les dues administracions no autoritza, no hi ha abocador”.

Rousse també ha recordat que la plataforma ciutadana ha presentat multitud d’al·legacions a la Generalitat amb proves i arguments de les irregularitats que presenta el projecte de Can Balasc i la majoria d’elles han estat desestimades. “Estan passant per sobre l’interès privat i de negoci per l’interès col·lectiu dels veïns del municipi”.