El ple municipal aprova tancar o traslladar les activitats paral·leles de l’abocador de Can Carreras

També s’aprova, amb l'abstenció de l'oposició, la licitació del manteniment de les zones verdes, arbrat i parcs infantils per 8 milions d’euros

El ple municipal de Rubí del mes de novembre ha coincidit amb el 25 de novembre, i la sessió ha començat, com és habitual, amb un minut de silenci per les últimes dones assassinades i s’ha fet una declaració institucional contra l’erradicació de la violència masclista i “contra el discurs negacionista de certs partits”. 

Ha estat un ple més breu de l’habitual, el segon que se celebra de forma telemàtica i s’ha permès per primera vegada, des de l’inici de la pandèmia, la presència de periodistes.

El ple ha aprovat per Junta de Portaveus, la moció presentada per l’AUP, que demana el tancament o desplaçament de les activitats industrials paral·leles que es duen a terme a l’abocador de Can Carreras, clausurat teòricament des de fa anys.

L’acord suposa estudiar, en el termini de tres mesos, si l’activitat a l’abocador de Can Carreres s’adequa a la legalitat, i en cas contrari, portar a revisar els tràmits administratius o jurídics per tancar l’abocador definitivament i traslladar a un altre lloc les activitats que es duen a terme a la finca, com és l'emmagatzematge i ensacat de terres, substrats i adobs i reciclatge de palets.

Per a la portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, Betlem Cañizar, es tracta d’un acord “molt important per avançar en la lluita de la ciutadania per gestionar els residus i tancar els abocadors a la ciutat”.

La portaveu de l’AUP ha recordat una queixa sovint dels veïns de la zona, que és el trànsit constant de camions. “Continuen entrant camions a Can Carreres sense parar perquè l’activitat complementària, tot i estar clausurat, no ha parat”, i ha assegurat que hi ha sospites que es continuen dipositant residus.

Contracte de manteniment de les zones verdes, arbrat i parcs infantils

D'altra banda, un altre dels temes claus del ple de novembre ha estat la licitació del contracte de servei de manteniment de les zones verdes, arbrat i àrees de joc de Rubí, que es farà en quatre lots i tindrà una durada de tres anys. La licitació d’aquest servei, amb un import de 8 milions d’euros, s’ha aprovat per l’equip de govern, PSC i En Comú Podem, i amb l’abstenció de la resta de grups municipals, que no han escatimat en crítiques.

Rafael Güeto, regidor socialista de Planejament Urbà, s’ha avançat i ha assegurat que acceptaria les crítiques de l’oposició per la tardança en licitar aquest servei, ja que el contracte anterior ja no estava en vigor, però s’ha mostrat satisfet perquè d’aquesta manera tira endavant l’últim gran contracte de la ciutat pendent de licitar.

Güeto ha destacat que en la nova licitació hi ha un “increment de mitjans humans i maquinària”, tot i que ha recordat que el manteniment de certs espais verds, com l’Arborètum o els parterres de zones de centre, continuarà a càrrec de la Font del Ferro

La portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, s’ha mostrat sorpresa per la manca d’informació sobre aquest procés i el poc temps que ha tingut l’oposició per preguntar sobre el mateix. “Pel nostre perfil ambiental, aquest contracte ens interessa molt, i és del contractes, juntament amb el de gestió de residus, que pot ser més visible per a la ciutadania. No entenem per què no s’ha fet de forma més transparent”.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha criticat que faci cinc anys que la ciutat no compti amb un contracte en vigor, i ho ha atribuït a “la incompetència del PSC i En Comú Podem”.

García ha dit que necessiten més temps per estudiar els plecs de condicions donada la seva complexitat tècnica de la licitació,  i ha posat en dubte que augmentar de 16 a 19 treballadors sigui suficient per dur a terme correctament el manteniment de les zones verdes de la ciutat. “No diem que sigui impossible però tenim dubtes”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el regidor d’ERC Rubí, Xavier Cots, que ha criticat la mala gestió del procediment de licitació i l’ha titllat de “regal de Nadal inesperat (...) que no deixa de reflectir l’opacitat a l’hora de fer les coses. No sabem si perquè no confien en l’oposició”.

Respecte als lots de la licitació ha dit que són un “engany” perquè el lot u, de conservació, manteniment i condicionament dels espais verds, s’emporta la major part del pressupost “i no es divideix, com en la majoria d’ajuntaments”. Respecte al lot dos, de poda i manteniment, “està a mitges”, i pel que fa al lot quatre, de control i qualitat, el republicà considera que és car. “No existeix transparència i hi ha mala gestió”.

Es posa a disposició d’Educació el solar per construir l’escola del Bosc

Un altre punt clau del ple municipal ha estat l’acord per unanimitat de posar a disposició del departament d’Educació de la Generalitat d’un solar destinat a la futura escola del Bosc que, des de fa més d’una dècada, està en barracons.

El regidor d’Educació, Víctor García, ha explicat que si es compleixen els terminis tal com estan previstos, a principis d’any es licitarà la redacció del projecte i probablement la nova escola començarà a funcionar el curs 24-25.

García ha agraït la paciència de les famílies del Bosc i de la comunitat educativa, i la col·laboració l’anterior director d’Educació, Viñas Cirera, “perquè en tot moment va estar molt de cara”. El portaveu del grup republicà, Xavier Corbera, també ha intervingut per celebrar aquest nou pas cap a la construcció de la nova escola del Bosc.

Inici de l’expropiació de la tercera part que quedava de les finques Massana

Respecte a l’expropiació de la tercera part que quedava de la finca situada a l’avinguda de Massana, el regidor de Planejament Urbà, Rafael Güeto, ha explicat que aquesta fase inicial per expropiar la finca Massana, completarà l’última part d’expropiació de la torre Massana, que tenia tres propietaris.

El regidor ha anunciat que un cop acabi el procediment d’expropiació es decidirà el seu ús final, tràmit que s’ha celebrat des de l’AUP com “un pas importantíssim” per als veïns i les AFA de l’entorn, que reclamen des de fa anys la seva rehabilitació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.