L’AUP demanarà tancar o traslladar les activitats paral·leles de l’abocador de Can Carreras

El grup municipal vol acabar amb el trànsit de camions i l’activitat a l’abocador, que està clausurat des de fa 6 anys

Amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, el grup municipal de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) anuncia que presentarà una moció per demanar el tancament o desplaçament de les activitats paral·leles que es duen a terme a l’abocador de Can Carreras.

“Amb aquesta mesura volem evitar que l’entrada de camions cap a aquestes activitats amagui noves aportacions de deixalles a un abocador que ha superat, i de molt, el límit d’abocaments permès”, expliquen des de l’AUP, una petició que també s’ha fet de forma reiterada des de la Plataforma Rubí sense Abocadors.

De fet, expliquen que va ser gràcies a la plataforma que en 2015 es va aconseguir detectar i denunciar irregularitats en la gestió de residus i en l’entrada de camions a l’abocador de Can Carreras. Aleshores l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va iniciar un expedient per saber si l’empresa gestora de l’abocador, Vertispania SL (pertanyent a Grupo Sánchez TMA), havia excedit la quota de deixalles no perilloses. En el 2016, l'ARC sancionava l’empresa, ordenava el cessament d'entrada de residus a l’abocador de Can Carreras i l'obligaba a retirar les tones de residus entrades sense autorització.

"Fa 6 anys d’aquests fets, continuen entrant camions a Can Carreras, l’activitat no ha estat aturada, i desconeixem, administrativament, quina és la situació. La Plataforma Rubí sense Abocadors, així com també el propi Ple Municipal (...) han demanat reiteradament a l’Agència de Residus de Catalunya la clausura i segellat de l’abocador i la seva restauració".

Llicència municipal per desenvolupar altres activitats industrials

Segons l'AUP, una de les dificultats per al control i clausura de l'abocador de Can Carreras és que es desenvolupen altres activitats industrials, com és l'emmagatzematge i ensacat de terres, substrats i adobs i reciclatge de palets. "La llicència per aquestes activitats és de competència exclusivament municipal, i fou concedida a finals dels 90 pel govern d’aquell moment, d’Iniciativa per Catalunya-Verds".

Des del grup municipal asseguren que en el 2013 i el 2016 van demanar el cessament d’aquestes activitats, de la mateixa forma que ho ha fet la Plataforma Rubí sense Abocadors, ja que eren activitats "com a mínim al·legals, essent activitats industrials en sól no urbanitzable (...) La resposta que es donava des de l’Ajuntament de Rubí era que es tractava d’activitats complementàries a la d’abocador".

Barreja de camions que porten residus amb l'ensacat de terres

L'AUP explica que, en el cas de l’activitat d’ensacat de terres, l’empresa defensa que està vinculada a un centre de jardineria. "Aquesta activitat genera un trànsit elevat de camions que no haurien d’estar circulant, amb el volum que generen, pel camí vell d'Ullastrell, i que pressumptament es barregen amb els camions que duen residus a un abocador que hauria d’estar tancat, dificultant la seva detecció".

Per aquest motiu, l'AUP demanarà en el ple municipal del 25 de novembre estudiar en el termini de tres mesos la fórmula jurídica més adequada perquè les activitats industrials d’emmagatzematge i ensacat de terres, substrats i adobs i el reciclatge de palets deixin de realitzar-se o, almenys, deixin de dur-se a terme a Can Carreras.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.