Albert Sans: "Sempre he presumit de ser rubinenc"

El creador de la coreografia del 'Ball de Gitanes' ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament i ha rebut una placa commemorativa

 

 

Ara fa 50 anys que el rubinenc Albert Sans va estrenar la seva coreografia del 'Ball de Gitanes'. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Rubí l'ha convidat a signar el Llibre d'Honor del consistori i l'alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, juntament amb el regidor de cultura, Moisés Rodríguez, li han fet entrega d'una placa commemorativa d'aquesta efemèride. 

 

Durant d'acte, el coreògraf ha afirmat que és un "gran honor" signar aquest llibre i que "sempre he presumit de ser rubinenc i ningú m'ha obligat a fer res. Tot ho he fet perquè així ho he sentit i la dansa és part de la meva vida"

 

El text escrit per Sans al Llibre d'Honor deixa clara aquesta gran estima del coreògraf cap a la seva ciutat, "de la qual sempre m'he sentit orgullós. Pel que fa a la dansa, aquest Rubí i tot el que hi vaig poder aprendre van ser motiu d'inspiració".

 

L'estiu passat, des del TOT Rubí vam voler conèixer més a fons la vida i feina feta per Albert Sans en una entrevista en profunditat que podeu tornar a llegir aquí.

 

 

50 anys del "Ball de Gitanes"

  

L'actual coreografia del Ball de Gitanes, que adapta una peça tradicional festiva, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març de 1970. Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d'una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris. Aquesta coreografia, més complexa, va adquirir així una nova personalitat artística i una major difusió arreu.

 

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l'Esbart Dansaire que s'ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s'ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.

 

El passat mes de març, l'Esbart va commemorar aquests 50 anys de la coreografia de Sans amb una representació especial al Teatre Municipal La Sala.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?