Antoni Òdena, un rubinenc supervivent del camp de Gusen

El 1938 es va incorporar a l'exèrcit de la República i amb la victòria franquista va haver d'exiliar-se a França

La imatge que hi ha en portada es conserva a l'Arxiu Municipal de Rubí (cedida per la família Òdena) i part d'ella va ser publicada al Butlletí núm. 82 del Centre d'Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, en un article de Josepa Gardenyes dedicat als rubinencs internats als camps de concentració nazis i del qual hem tret la informació que oferim en aquest article.

A la foto, presa molt probablement abans que esclatés la guerra civil, es pot veure Antoni Òdena Òdena, paleta de professió en aquell temps, al costat de la seva muller Legilda Casas. Amb ella va tenir dos fills, el Josep i l'Antoni. No sabem quins dels infants que apareixen a la imatge poden ser aquests nens, ni tampoc la identitat de la resta de persones (dues de les de més edat podrien ser els pares de l'Antoni Òdena).

L'Antoni Òdena va néixer a un poblet molt petit de la Conca de Barberà, anomenat Vilaverd, el 1905 i en una data indeterminada va marxar a viure a Rubí, al carrer de Terrassa, 33, on davant s'ha instal·lat fa pocs anys una Stolperstein o llamborda commemorativa de les víctimes dels camps.

El 1938, durant la Guerra Civil, es va incorporar a l'exèrcit de la República i amb la victòria franquista va haver d'exiliar-se a França, primer al camp de refugiats d'Argelers i després al de Sant Cebrià (tots dos al Rosselló). Amb l'entrada de França a la II Guerra Mundial, es va allistar, com molts exiliats procedents d'Espanya, a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), concretament a la Línia Maginot, que protegia l'estat francès d'una eventual invasió alemanya.

Finalment, les tropes de Hitler ocuparen França i molts obrers de les CTE foren capturats i enviats a camps de presoners o Frontstalags. Òdena fou internat al número 121, instal·lat a la localitat d'Épinal: després seria traslladat a un altre camp situat a Sagan (actual Polònia) per finalment anar a raure al de Trier (Alemanya).

El 25 de gener de 1941 fou deportat al camp de concentració de Mauthausen (Àustria), com tants presoners procedents d'Espanya, per posteriorment passar a un dels tres camps de Gusen, que depenien del de Mauthausen. D'aquí seria alliberat el 5 de maig de 1945 per tropes d'Estats Units.

 

Antoni Òdena moriria a Rubí el 1985 a l'edat de 80 anys.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.