Com va néixer el Museu de Rubí?

El Museu de Rubí renovat no entraria en competència amb el MMUC i l'Etnogràfic Vallhonrat, sinó que els complementaria

 

El Museu de Rubí existeix com institució des del 1924 però malauradament els locals d'exposicions resten avui en dia tancats des de fa més de 30 anys, en què es va enderrocar l'edifici.

 

Ja el 1923 hi havia la idea, per part del vicari Antoni Malats, d'arranjar una sala del Casal Popular, entitat vinculada a la parròquia de Sant Pere, per allotjar el que seria un museu local. Actualment l'edifici està ocupat per l'Escola Montserrat, també vinculada a la comunitat catòlica de Rubí.

 

El Dr. Josep Guardiet, gran impulsor d'iniciatives locals i rector de Sant Pere de Rubí en aquella època, va recollir la idea de fer aquest museu, que constaria de quatre seccions: artística, etnogràfica-folklòrica, d'història natural i d'indústria local.

 

La inauguració va tenir lloc el 29 de juny de 1924, diada de Sant Pere. Es constituí un primer patronat composat pel Dr. Guardiet, mossèn Antoni Malats, Joan Roura, Josep Vilanova (que també era professor de les Escoles Ribas) i el pare caputxí Basili de Rubí.

 

Cal dir que havia estat un dels primers de Catalunya en quant a temàtica local i el primer de la comarca. Com hem dit, es van habilitar unes sales del Casal Popular per mostrar les peces. Els primers materials que nodriren el Museu foren peces arqueològiques procedents de Can Fatjó, on l'Institut d'Estudis Catalans hi havia fet interessants excavacions, a les quals s'ajuntaren les que composaven la col·lecció de Joan Roura (aficionat rubinenc a l'arqueologia); objectes retirats del culte religiós que eren conservats a les golfes de la rectoria, i aportacions populars, com ceràmica, vidre, mobiliari...

 

Ja en aquella època s'hi feien exposicions temporals, a més de la permanent. Aquestes mostres, que versaven moltes vegades sobre temes religiosos, s'inauguraven per Festa Major (juny) i per Sant Roc (setembre).

 

Es va nomenar el mateix 1924 un primer conservador, que fou Josep Serra i Rosselló. El 1930 es va crear un patronat per gestionar els fons.

 

Esperem que futures negociacions amb la casa gran donin com a resultat la reobertura del que ha estat uns dels primers museus locals de Catalunya. Una bona idea per aconseguir aquest objectiu és tornar a establir el diàleg entre el patronat de la Fundació Museu-Biblioteca,  que és la titular de les peces, amb  l'Ajuntament de Rubí, que és qui té els mitjans financers i a més està representat dins el patronat de la Fundació.

 

Aquest Museu de Rubí renovat no entraria en competència amb els dos museus ja existents a Rubí, el Municipal i l'Etnogràfic Vallhonrat, sinó que els complementaria. De fet es podria establir una coordinació d'activitats entre ells.

 

El futur (i les ganes que es faci tot això) dirà.