El Bòdum, l'emblema de Rubí

L'elefant blau més famós de la ciutat ha fet enguany 40 anys

El Bòdum a la plaça del Doctor Pearson
El Bòdum a la plaça del Doctor Pearson | Núria Escudé

 

 

Tothom qui viu a Rubí coneix, sens dubte, el mític elefant blau de la plaça del Doctor Pearson. El seu nom, Bòdum, es forma a partir del nom del famós elefant de Disney les orelles del qual eren d'unes dimensions extraordinàries, Dumbo. En canviem d'ordre les síl·labes i ja tenim el nom de l'elefant rubinenc.

 

Aquesta figura, emblema de la ciutat, neix a través de la imaginació de l'il·lustrador Francesc Mateu i és passat a tres dimensions per l'escultor Pep Borràs. Gràcies a la colla d'amics anomenada Col·lectiu Bòdum es va fer realitat el projecte. En un garatge particular varen iniciar les tasques, a les quals dedicaven gairebé tot el seu temps lliure. En van fer una estructura de varetes de ferro que posteriorment van folrar amb diversos materials i finalment varen pintar de color gris, el primer color de l'elefant de la ciutat que mesura 2,4 metres d'alçada i pes unes dues tones. Posteriorment es pintaria de color blau per ser ja el seu color definitiu.

 

El 25 de juny de 1978 se celebra una festa per la seva ubicació a la plaça del Doctor Pearson. Una gran cercavila de grallers, amb els gegants de roba, acompanyant el carro que duia el Bòdum fins a l'emplaçament on hi estaria de manera definitiva. 

 

 

 

Des d'aleshores, la figura de l'elefant blau ha anat agafant protagonisme a la ciutat i són molts els nens i nenes que cada dia hi pugen i juguen amb ell. Fins i tot, hi ha molts rubinencs i rubinenques pels que la plaça on està ubicat és 'la plaça de l'elefant' o pels que aquesta figura esdevé un punt de trobada.

 

 

Plaça Pearson de Rubí i el Bòdum celebrant els seus 40 anys
Plaça Pearson de Rubí i el Bòdum celebrant els seus 40 anys | Núria Escudé

 

 

Aquest 2018 el Bòdum ha fet els seus 40 anys a la ciutat i se l'ha homenatjat com es mereix. Durant l'any, han passat tres exposicions diferents per Rubí: 'Bòdum i l'Art', a l'Antiga Estació, 'Bòdum i els infants', a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i 'Bòdum i el Disseny', a l'Escola d'Art i Disseny. Aquesta última encara es pot visitar. A més, el 26 de juny també es va fer una gran festa familiar a la plaça del Doctor Pearson per celebrar l'aniversari de l'elefant blau.

 

Coincidint amb aquesta celebració, es va fer la presentació oficial del Bòjum, el parent boig del Bòdum. Aquest nou rubinenc, d'aparença igual que el de tota la vida, és mòbil i ha anat fent de les seves a les diferents celebracions que s'han organitzat per Rubí com la Festa Major, on va fer el correaigües i el correfoc, o la festa del carrer Sant Jaume, on va refrescar els més petits.

 

El Bòjum a les festes del carrer Sant Jaume
El Bòjum a les festes del carrer Sant Jaume | Núria Escudé