El documental sobre l'explotació laboral, a Rubí

El cineasta Rahul Jain debuta amb una obra valenta i personal a l'Espai Tremuja

 

La realitat de Surat, la ciutat industrial del nord de la India. Milers de treballadors exhausts; interminables jornades laborals de 12 hores. El documental del cineasta Rahul Jain cerca fer veure a l'espectador un món que sovint se li amaga. En 75 minuts, el documental 'Machines' que es projectarà aquest divendres a les 19 hores a l'Espai Tremuja s'endinsarà pels passadissos d'aquest submón invisible, on humans i maquines són iguals.

 

L'expressivitat dels sons genera un ritme mecànic que ens apropa al món interior dels treballadors. Al cap i a la fi, la peça cinematogràfica resulta hipnòtica, laberíntica i desoladora. Tal com explica el seu propi autor, "li vaig explicar a aquesta gent [els treballadors] que volia mostrar al món com ells proporcionaven feines als més necessitats; la qual cosa és una mentida piadosa. És veritat que donen feina, però també és cert que exploten a aquesta gent com si no estigués mirant ningú. I és veritat, ningú està mirant".

 

En aquest sentit, Jain es mostra crític i assegura que "qualsevol govern ha de tenir cura de la seva gent. És el poder sobirà. L'estat on has nascut, en un país protector, se suposa que ha de cuidar de tu". "Si es permet una llei en què només unes poques persones es beneficien de l'estructura del món i la demografia de la vida i de l'existència, llavors poden passar coses terribles als qui no tinguin la protecció de l'estat", conclou.