L'Esbart Dansaire de Rubí commemorarà els seus cent anys d'història amb diverses actuacions

L'entitat celebrarà el seu aniversari amb una vintena d’activitats que tindran lloc des d’ara i fins a finals de l’any vinent

L’Esbart Dansaire de Rubí complirà cent anys d'història el pròxim 18 de novembre de 2023 i aquest de novembre arrenquen els actes commemoratius del seu aniversari amb una vintena d’activitats que tindran lloc des d’ara i fins a finals de l’any vinent.

La primera gran cita del centenari serà l’espectacle '100 anys de dansa', que es presentarà al teatre municipal La Sala el pròxim divendres 18 de novembre a les 21 h. El cos de dansa rubinenc actuarà acompanyat dels dos únics esbarts centenaris de Catalunya: l’Esbart Català de Dansaires i i l’Esbart Manresa, que exerciran de padrins. Les tres entitats ballaran per separat i després s’uniran per interpretar conjuntament el 'Ball Cerdà', una peça carregada per simbolisme perquè va protagonitzar la primera actuació de l’entitat rubinenca.

Durant la primavera de 2023 tindran lloc alguns dels actes més destacats de la programació del centenari. A l’abril, l’Esbart estrenarà un nou espectacle, inaugurarà una exposició commemorativa al Museu Municipal Castell i presentarà el llibre "Dansa tradicional catalana. 100 anys de l’Esbart Dansaire de Rubí", escrit per l’historiador local Enric Escofet. A més, el 26 d’abril se celebrarà una nova edició del Dia Internacional de les Dansa, on l’alumnat de primària mostrarà tot el que ha après dins el programa Dansa a les escoles, que impulsen l’Ajuntament i l’Esbart des de fa més de 30 anys.

L’alcaldessa i el regidor, amb el president i el president honorífic de l’Esbart. FOTO: Ajuntament de Rubí – Localpres

L’alcaldessa i el regidor, amb el president i el president honorífic de l’Esbart. FOTO: Ajuntament de Rubí – Localpres

Les properes cites destacades del centenari arribaran al juny amb la participació de l’entitat el festival d’arts escèniques al carrer Teatre sense Teatre i a la Festa Major. El 30 de juny, els dansaires rubinencs presentaran a l’amfiteatre del parc del Castell l’espectacle 'Grans èxits dels primers 100 anys', mentre que l’1 de juliol tornaran a encapçalar una ballada de 'Gitanes al carrer' multitudinària.

A la tardor, els actes es reprendran amb la presentació d’una exposició i d’un catàleg sobre la vestiteca de l’Esbart i amb l’acte que culminarà la celebració del seu centenari: la interpretació del muntatge 'Grans èxits dels primers 100 anys' al teatre municipal La Sala, en aquest cas a càrrec dels exdansaires de l’entitat. L’actuació tindrà lloc el 18 de novembre, dia exacte de l’aniversari.

Una entitat molt arrelada a la ciutat

L’Esbart Dansaire de Rubí va néixer en el si del Casal Popular i sota l’impuls del doctor Guardiet. La seva presentació en societat va ser el 18 de novembre de 1923 justament al Casal Popular. Rubí era llavors molt diferent: amb prou feines arribava als 5.000 habitants i tenia molt poques entitats, que eren una via de socialització per a la ciutadania. Durant els seus primers anys de vida, va ser l’única agrupació d’aquest tipus on hi podien ballar plegats homes i dones.

La trajectòria de l’esbart rubinenc està plena de moments memorables dins i fora del país, i de reconeixements de gran prestigi, com el Premi Nacional de Dansa (1985), el Premi Mercuri d’ARC (1987) o la Creu de Sant Jordi (1997).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.