L'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos reviuen a Rubí

Una celebració emblemàtica que torna a reunir a la població en una jornada plena d'actes tradicionals i festius

El proper dilluns 29 de maig, els carrers de Rubí s'ompliran de color i tradició amb la celebració de l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos. Aquesta emblemàtica festa, organitzada per l'Ajuntament en col·laboració amb diverses entitats locals, manté el seu programa d'actes habitual, que inclou la pujada a peu a l'ermita, la missa i les actuacions de les diferents entitats culturals.

La plaça del Doctor Guardiet serà el punt de trobada per a tots aquells que vulguin participar en la cercavila cap a l'ermita, seguint l'antiga tradició. A partir de les 9 h del matí, els participants es concentraran en aquest lloc, acompanyats dels gegants, gegantons, grallers i tabalers, per iniciar el camí cap a Sant Muç a les 9.30 h.

Aproximadament a les 10 h, els caminants faran una parada a la Masia de Can Ramoneda per prendre un refrigeri. Després, continuaran la caminada fins arribar a l'esplanada de l'ermita, on es desenvoluparan els actes principals de la jornada. A les 10.30 h, tindrà lloc la missa i, posteriorment, es duran a terme la ballada de gegants i gegantons, l'actuació castellera, la ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, la cantada de la Societat Coral Unió Rubinenca i el ball dels Xatos, creat pel reconegut coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

La Festa dels Xatos, recuperada el 1986, commemora el mil·lenari de la ciutat de Rubí. Aquesta antiga tradició, amb arrels al segle XIX, reunia colles de Xatos que arribaven en romiatge des de Barcelona cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per homenatjar Sant Muç.

Des de la seva revitalització, la Festa dels Xatos s'ha convertit en una cita imprescindible de la cultura popular i tradicional a la ciutat, sent una de les dues festes locals de Rubí. A més, serveix com a preludi al gran moment de la Festa Major, consolidant-se com un esdeveniment que uneix a la població en l'amor per les seves arrels i tradicions.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.