Ja és Setmana Santa. Què se celebra?

Catalunya celebra aquests dies la tradició cristiana que s'estén entre Diumenge de Rams i Dilluns de Pasqua

Després d'un llarg hivern, ja ha arribat la primavera, i amb ella, la Setmana Santa, sinònim de vacances per a molts a Catalunya. Segurament, ja teniu les maletes a punt per gaudir d'aquests dies lliures. Però més enllà del factor vacances, aquests són uns dies de tradicions arreu de Catalunya.

No podem oblidar que la Setmana Santa té un origen religiós, i això marca les tradicions que se segueixen encara en molts llocs. Saps quin és aquest origen?

Comencem per destacar que la celebració de la Setmana Santa, com passa amb altres festivitats com el Carnaval i la Quaresma, no és fixa al calendari. La seva celebració es determina a partir del calendari lunar. D'aquesta manera, Dijous Sant, moment en què es recorda l'últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 14 d'abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

Si parlem del període que ocupa en el calendari la Setmana Santa, aquesta arrencava el diumenge 10 d'abril, i s'estendrà fins al dilluns, dia 18 d'abril. L'inici de la celebració el marcava la celebració de Diumenge de Rams, dia en què es recorda el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. El processament, la mort a la creu i l'enterrament de Jesús es recorden el Diumenge de Rams Després d'aquests dos dies de recolliment i pregària per als cristians, la celebració arriba el dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

Com celebra el cristianisme la Setmana Santa?

El calendari litúrgic viu aquests dies un dels moments àlgids de la fe cristiana. Així, la Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera, el passat 10 d'abril amb la celebració del Diumenge de Rams, commemorant l'entrada de Jesús a Jerusalem.

Per Dijous Sant se celebra l'últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa de la fe arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

Bunyols de Quaresma

Bunyols de Quaresma

El paper de la gastronomia

Com passa durant la Quaresma, la gastronomia de la Setmana Santa ve marcada pel dejuni i l'abstinència, segons la tradició religiosa. Amb tot, avui dia, aquesta tradició no és massa estesa per la creixent laïcitat de la societat, si bé hi ha tradicions, com la de no menjar carn el divendres, que es mantenen per tradició familiar.

Aquests dies són dies de bacallà, llegums i verdures. Compartim algunes receptes perquè en pugueu gaudir en família. I ja quan arribi Pasqua, la festa se celebra a Catalunya menjant la tradicional Mona de Pasqua, que els padrins regalen als seus fillols.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.