Els jaciments ibèrics més importants de Rubí

Es creu que a la nostra ciutat ja hi havia ocupació humana a les èpoques prehistòriques del Paleolític i el Neolític

Rubí és una ciutat amb molta història, tanta que es creu que a la nostra ciutat ja hi havia ocupació humana a les èpoques prehistòriques del Paleolític i el Neolític. Els primers nuclis de població assentats és remunta entre els segles V i I a.C., a l'època ibèrica.

Aquests grups rubinencs pertanyien als laietans, on es van situar a Can Fatjó i l'àrea del Castell, al ser una zona elevada, amb bona visibilitat i prop de l'aigua.

Del seu llegat han quedat quatre jaciments molt importants a Rubí, que es poden visitar i així saber més de la nostra història local.

1. Jaciment del Castell

Es creu que no només té influència dels ibers, sinó que també té romana i medieval. A la terrassa nord de l'edifici, hi ha un mur i un pou, que es creu que pot ser un dels més antics de Catalunya. Allà es va trobar un gran lot d'eines de ceràmiques gregues, cartagineses i ibèriques. Un sil de l'assentament al Castell del segle IV, es pot visitar al Museu Municipal Castell (MMUC).

2. Forn ibèric

Es data que es va fer entre els segles II-I a.C. Es troba a el vessant est del jaciment de Can Fatjó. Aquesta troballa i d'altres del voltant són els primers senyals de les ocupacions de població a la zona. Aquest forn de ceràmica es va descobrir gràcies a Joan Roura i Esteve i altres arqueòlegs de principis del segle passat.

3. Estela funerària

Es creu que el seu origen és entre els segles IV-II a.C. i la peça que es troba al Museu Municipal Castell (MMUC) és una còpia de l'original, que està al Museu Arqueològic de Barcelona. És un monòlit de forma allargada de pedra sorrenca, amb gravats primitius i tres franges de llances.

4.Cremador de perfums ibèrics

Al Museu Municipal Castell (MMUC) es troba una rèplica de l'original, que està al Museu Arqueològic de Catalunya. Es va crear entre els segles IV-II a.C., i és una figura de terra cuita amb forma d'un cap femení. Té una corona de fruits i espigues, dues aus enfrontades amb objectes esfèrics i una diadema a la part inferior.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.