Les anades d'olla, la nova entitat de cultura popular de Rubí

El seu primer projecte serà el 'Bojum', una bèstia festiva, híbrida i multifuncional

 

Rubí té una nova associació que es dedicarà a donar-li vida i mantenir la cultura popular de la ciutat: Les anades d'olla. Ahir dilluns 12 de juny, l'entitat es va reunir amb l'alcaldessa Ana Maria Martínez i el regidor de cultura Moisés Rodríguez. Els mateixos membres, que ara passen ja de la trentena d'associats, vénen d'altres associacions de cultura popular de Rubí, i es defineixen com a una associació sense ànim de lucre, d'animació al carrer i, a la vegada, com a entitat de cultura popular i tradicional catalana. La seva intenció és fer animació de carrer i defensar i treballar els valors de la cultura i les festes populars de Rubí.

 

 

També volen actuar de paraigües, ajudant i col·laborant tant en projectes propis com en projectes municipals, així com amb entitats d'arrel cultural de la ciutat. Sol·licitaran l'entrada a la Taula de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de Rubí, passant a formar part del teixit associatiu de la ciutat. L'entitat té pensat que tots els projectes que es consolidin passin a formar part d'aquesta.

Participació en l'àmbit de la cultura popular

 

L'associació Les anades d'olla de Rubí vol participar en les festes majors i en les festes de caràcter popular, tant com a grup d'animació al carrer com en la participació en cercaviles, rues de carnaval i la Cavalcada de Reis. També vol coorganitzar amb l'Ajuntament un correaigües per a tota la ciutadania i activitats pels nens i nenes d'aigua, amb el Bojum com a element vehicular.

 

 

El Bojum

 

El Bojum és el primer projecte de l'entitat, una bèstia festiva, híbrida i multifuncional, que es presentarà el 25 de juny de 2018, coincidint amb el 40 aniversari del Bodum, fent-li un regal i un homenatge a una de les escultures més significatives de Rubí. La idea és fer una peça, que es convertiria en el germà del famós elefant de la ciutat, però amb moviment, per convertir-lo en Cultura Popular i per formar part de la Festa Major de Sant Pere de l'any vinent.

 

 

La bèstia festiva tindrà identitat rubinenca i serà el primer vincle de l'entitat amb la ciutat. Està pensada per interactuar amb els tres elements: el foc, l'aigua i l'aire. Serà bèstia de foc i estarà preparada per poder tirar foc festiu, per poder participar en els correfocs i trobades de bèsties locals. Els seus ullals i el seu cul, estaran preparats per a carregar la pirotècnia i per a ser encesa. Serà bèstia d'aigua i la seva trompa estarà preparada per llençar aigua. Serà bèstia dolça i volguda pels més petits, amb la intenció de crear un vincle entre la bèstia i els nens i nenes de la ciutat. Es vol convertir en un referent pels pares i mares rubinencs i participar en la Cavalcada dels Reis com una comparsa més, amb la finalitat de recollir els xumets dels infants. La boca d'en BOJUM dispensarà caramels amb la idea de participar en diferents festes, activitats i tradicions a la ciutat. L'aire serà l'últim element amb el qual jugarà, la trompa d'en Bojum llençarà confeti i pompes de sabó, a les cercaviles i rues com la de carnestoltes.

 

 

El disseny en 3D i la maqueta de porexpan ha estat realitzada per Rafa Fernández, ex-alumne d'en Pep Borràs i Drastic Works. La construcció amb fibra de vidre la portarà a terme Nuria Sentís, també ex-alumne de l'artista rubinenc, amb la col·laboració dels membres de l'entitat.