Onze "Stolpersteine" fan d'homenatge als rubinencs que van ser deportats als camps de concentració

L'objectiu d'aquestes petites obres és fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria

El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys noranta, quan l'artista Gunter Demnig es va interessar per commemorar els homes i dones deportats i assassinats pel nacionalsocialisme. L'alemany va crear aquest monument de llautó, en forma de llamborda, on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les llambordes de memòria es col·loquen a les voreres, pròximes a l'última residència de les persones homenatjades abans del seu arrest o deportació.

Stolpersteine significa en alemany pedra que fa ensopegar. El nom reflecteix a la perfecció l'objectiu d'aquestes petites obres: fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria.

El febrer de 2017, l'Ajuntament de Rubí va aprovar la creació d'onze d'aquestes obres en homenatge als deportats de la ciutat. Després d'un llarg procés, les llambordes van ser col·locades a diferents punts de Rubí entre el 22 i el 23 de setembre de 2020. La seva instal·lació va anar precedida d'un acte solemne que va comptar amb la participació de familiars dels homenatjats, autoritats i diverses entitats vinculades a la memòria històrica.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.