Rubí commemorarà el Dia Internacional dels Museus del 16 al 25 de maig. El Museu Municipal Castell (MMUC), la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí (FMBR) i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR), i la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat exposaran a les seves respectives seus tres peces singulars: un televisor de l’antiga marca rubinenca Supersond, una escultura de bronze en homenatge al músic Josep Sentís i Porta i una ràdio de galena de 1920.
Què són aquestes peces?
Del 16 al 25 de maig, el MMUC presentarà al seu vestíbul un televisor produït a la desapareguda fàbrica Supersond. En aquesta factoria, impulsada pel rubinenc Hug Texidó i Sans, es van fabricar màquines de cinema, tocadiscos, receptors de ràdio, altaveus i, a partir de finals dels any cinquanta del segle passat, també televisors en blanc i negre de molt bona qualitat, que eren exportats a diversos països. Va ser de les últimes fàbriques de televisors de l'estat espanyol a tancar, concretament als anys setanta, arran de la ferotge competència. Als vuitanta, van desaparèixer la resta d'indústries espanyoles dedicades a la fabricació de televisors.
A banda d’exposar aquest aparell, el MMUC també oferirà, el dissabte 17 de maig, dues visites guiades a l’exposició 'Res de nou sota el sòl' de l’artista plàstic rubinenc Pol Martirio, que obrirà aquesta propera setmana a l’Espai Expositiu Antiga Estació. La proposta, a càrrec del propi autor, tindrà lloc a les 18 i a les 20 h.
La FMBR i el GCMR exposaran a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler una escultura de bronze en homenatge al músic català Josep Sentís i Porta, nascut a Tarragona (1888) però rubinenc d’adopció. Després d’estudiar amb mestres com Enric Granados i Gabriel Fauré, a principis del segle XX es va establir a Rubí, un lloc que en aquell temps era considerat d'estiueig, i on diversos exponents de la burgesia, tant local com de Barcelona, hi tenien les seves torres. Sentís es va quedar a la ciutat fins al final de la Primera Guerra Mundial, en una casa que actualment encara es conserva i que es troba al carrer de Rafael Casanova, al costat del Casino. A Rubí, juntament amb mossèn Blanch, va fundar l'Orfeó Rubinenc, del qual seria director musical, com també de la coral claveriana Els Obrers Rubinencs i de l'Orfeó Sempre Avant, a la veïna localitat de Castellbisbal.
Pel que fa a la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, posarà a l’abast del públic una ràdio galena de l’any 1920, representativa d’un dels primers mitjans de comunicació i d’entreteniment per al gran públic. Aquesta peça de fusta i ferro forma part de la col·lecció de més de trenta aparells de ràdio que té l’entitat museística.
'El futur dels museus en comunitats en constant canvi'
El Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza cada 18 de maig el Dia Internacional dels Museus (DIM) per destacar el paper transformador dels museus en la societat. Sota el lema 'El futur dels museus en comunitats en constant canvi', la jornada d’aquest 2025 se centra en com aquestes institucions poden navegar i contribuir a un món que experimenta profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals. Des de l’ICOM, es reivindica que els museus són més que espais de conservació: són participants actius en la configuració de comunitats sostenibles i inclusives.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.