L'Arc Metropolità demana una reforma urgent de la llei de finançament dels ens locals

Rubí i la resta d'ajuntaments demanen també a la Generalitat l'elaboració d'una llei de finançament local

Els alcaldes de l'Associació de l'Arc Metropolità, entre els quals hi ha l'alcaldessa de Rubí Ana María Martínez Martínez, han alertat sobre la necessitat urgent de millorar el finançament dels Ajuntaments, un repte que, consideren, s'hauria d'abordar al més aviat possible partint d'un model concertat entre el Govern de l'Estat, els governs autonòmics i el món local.

Des de l'Arc Metropolità expliquen que la situació de l'àmbit local s'ha vist empitjorat per qüestions com la pèrdua d'ingressos derivada de la plusvàlua, l'increment de la despesa energètica i l'augment de l'Índex de Preus al Consum (IPC). L'any 2022, l'impacte per aquests conceptes als municipis de l'Arc Metropolità va ser superior als 83,7 M€, un 7,6% del total dels pressupostos municipals.

Per aquest motiu, els alcaldes sol·liciten al Govern de l'Estat la reforma urgent de la llei de finançament dels ens locals i al Govern de la Generalitat l'elaboració urgent d'una llei de finançament local en compliment de l'article 220.1 de l'Estatut de Catalunya.

També demanen les modificacions legislatives necessàries per introduir de manera més àmplia elements de progressivitat en el conjunt dels tributs i que, s'articulin els avenços necessaris perquè els ajuntaments puguin gestionar com a mínim el 15% dels Fons Europeus Next Generation transferits a l'Estat.

Alhora es sol·licita la creació urgent d'un fons de compensació municipal que cobreixi la reducció dels ingressos derivats de la reforma de l'impost de plusvàlua.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.