No es podran reclamar els diners pagats per l'impost de la plusvàlua

L'impost de la plusvàlua era una font important d'ingressos per als ajuntaments

El Tribunal Constitucional confirma en la sentència que anul·la l'impost de la plusvàlua que no es podran reclamar els diners pagats abans de la publicació de la decisió judicial. En el document fet públic aquest dimecres, el TC diu que aquests pagaments "no poden considerar-se situacions susceptibles de ser revisades", malgrat que l'impost hagi quedat anul·lat. Tampoc es poden revisar les "liquidacions provisionals o definitives que no hagin estat impugnades en la data de dictar-se la sentència". Tot i això, els ajuntaments no podran cobrar les plusvàlues fins que hi hagi una nova llei.

En aquest sentit, aquest impost era una font d'ingressos important per als ajuntaments. En el cas de Rubí, suposa 5 milions d'euros del pressupost total de 89 milions d'euros aprovat inicialment per a l'exercici 2022. Tot i això, l'Ajuntament de Rubí confia que el Ministeri d'Hisenda compensi aquesta pèrdua econòmica per a les arques dels consistoris. 

El Constitucional també admet que deixa un "buit normatiu" que haurà de resoldre el poder legislatiu. "Ara ha de ser el legislador, i no aquest tribunal, el que, en l'exercici de la seva llibertat de configuració normativa, faci les modificacions o adaptacions pertinents", segueix la sentència. El govern espanyol ha comunicat que portarà pròximament una nova llei al Consell de Ministres per tal de recuperar aquest impost, modificant els aspectes inconstitucionals. 

Segons la sentència, l'impost de la plusvàlua tal i com estava dissenyat és "expulsat de l'ordenament jurídic, deixant un buit normatiu sobre la determinació de la base imponible que impedeix la liquidació, comprovació, recaptació i revisió d'aquest tribut local i, per tant, la seva exigibilitat". La seva anul·lació va encendre les alarmes dels ajuntaments, ja que és una de les principals fonts d'ingressos. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.