Rubí perd el 60% de les oficines bancàries que tenia ara fa deu anys

Alguns barris de la ciutat han quedat molt desatesos

Les oficines bancàries s'han anat tancant a Rubí
Les oficines bancàries s'han anat tancant a Rubí | R.C.

 

El Santander va anunciar fa pocs dies que té previst acomiadar uns 3.000 treballadors i que tancarà unes 1.200 d'oficines, sobretot en aquells municipis on també hi hagi sucursals del Banco Popular, l'entitat que va adquirir l'any 2017. L'anunci ha arribat poques setmanes després que CaixaBank també informés que tancarà unes 800 oficines en tres anys.

 

Enrere queden els anys d'esplendor de les oficines bancàries, en els quals desenes d'entitats competien per quedar-se els locals més atractius dels centres urbans. També als barris hi havia una gran presència de sucursals bancàries, sobretot de caixes d'estalvi. Rubí no n'era una excepció. La fusió d'entitats, la banca digital i la voluntat de reduir costos per part dels bancs són alguns dels factors que expliquen aquesta nova situació.

 

Actualment a la nostra ciutat hi ha 24 oficines bancàries, segons ha pogut comptabilitzar el TOT Rubí, i la xifra podria continuar caient. Fa 10 anys, en canvi, almenys n'hi havia una seixantena.

 

El Santander té ara dues oficines a Rubí i el Popular dues més. Tot i que estan relativament allunyades entre elles, no és descartable que en pugui tancar alguna. Mentrestant, CaixaBank en té 6, després de tancar recentment l'emblemàtica sucursal del passeig Francesc Macià. Ara bé, l'any 2009 tenia 9 oficines a Rubí, una xifra a la qual cal sumar la sucursal que Caixa Girona tenia a l'avinguda de Barcelona, entitat que va comprar l'any 2010.

 

 

CatalunyaCaixa i Unnim van arribar a tenir més d'una vintena d'oficines a Rubí

El BBVA és l'altre banc amb més presència a Rubí: 6 oficines. Ara bé, pel camí n'ha deixat moltes. I és que durant la darrera dècada aquest banc ha adquirit les dues grans aliances de caixes d'estalvi catalanes: CatalunyaCaixa (fusió de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona) i Unnim (fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu).

 

L'any 2009, Caixa Terrassa tenia 12 oficines a Rubí, Caixa Sabadell 4 i Caixa Manlleu no tenia presència a la nostra ciutat. En total, 16 oficines que van operar sota el paraigües d'Unnim entre 2011 i 2013. Aquell mateix any, Caixa Catalunya mantenia obertes 6 sucursals a la nostra ciutat, mentre que Caixa Tarragona i Caixa Manresa en tenien 1 cadascuna. En total, 8 oficines per al conglomerat de CatalunyaCaixa. Actualment el BBVA només té 6 oficines a Rubí, pràcticament les mateixes que tenia abans de comprar Unnim i CatalunyaCaixa.

 

El BancSabadell, actualment amb 3 oficines a la nostra ciutat, va comprar Caixa Penedès i també va decidir tancar la majoria d'oficines que l'entitat de Vilafranca tenia a Rubí (4). Només va decidir mantenir la sucursal del Mercat, però transformant-la en una oficina del Sabadell. Tampoc va voler quedar-se amb l'oficina de Caixa Laietana del carrer Lumière, entitat maresmenca que va fusionar-se amb Caixa Penedès l'any 2009.

 

Antiga Oficina de Caixa Penedès a Ca n'Oriol
Antiga Oficina de Caixa Penedès a Ca n'Oriol | R.C.

 

La resta d'entitats bancàries només compten amb una única oficina a Rubí: Bankia (Caja Madrid en tenia dues i Banc de València una més); Ibercaja (en va arribar a tenir tres); Cajamar (també va tancar les oficines de Ca n'Oriol, carretera de Sabadell i la del carrer Cal Gerrer); Kutxabank i Deutsche Bank.

 

Barris sense caixers automàtics

El progressiu tancament d'oficines bancàries a Rubí ha comportat que alguns barris s'hagin quedat sense caixers. És el cas de Can Fatjó o La Serreta, que fa 10 anys tenien sucursals de diverses entitats, o les urbanitzacions, que mai n'han tingut. Ca n'Oriol, Sant Jordi Parc i Ca n'Alzamora encara disposen d'alguns caixers, però amb una oferta molt més reduïda que en el passat.

 

Ca n'Oriol és un dels barris on més s'ha reduït l'oferta bancària
Ca n'Oriol és un dels barris on més s'ha reduït l'oferta bancària | R.C.