Rubí viu la pujada de l'atur més alta de l'any

L'atur encadena per segon mes consecutiu un increment de persones desocupades però es manté en nivells prepandèmia

L'atur torna a pujar a Rubí per segon mes consecutiu. Segons dades de l'Observatori del Treball de la Generalitat, el mes d'agost s'ha tancat amb 4.505 persones registrades a l'atur, 95 més que al juliol. Aquesta pujada és la més alta de l'últim any, però la xifra continua per sota de la situació viscuda els anys 2020 i 2021. 

Pujada general de l'atur

En el cas del Vallès Occidental, la comarca també ha registrat un augment d'aturats respecte al mes de juliol, amb un total de 46.772 aturats (un augment de 1.477 persones més en les llistes de l'atur). Tot i això, el Vallès Occidental també millora la xifra de l'agost del 2021, quan hi havia 51.242 aturats.

L'atur a Catalunya continua pujant i l'agost es tanca amb 9.554 desocupats més que al juliol, un 2,8% més. Així, el nombre total d'aturats és de 350.945, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, i segueix la dinàmica de pujada que va iniciar al juliol.

Ara bé, en comparació amb l'agost de l'any passat, el nombre de desocupats ha caigut en 40.183 persones, un descens del 10,3%. De fet, la xifra d'aturats de l'agost se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008 i, per tant, es tracta d'una xifra històricament baixa. Pel que fa a ocupació, a Catalunya les afiliacions de treballadors han baixat en 57.768 persones (-1,58%) respecte del juliol, segons les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

En el conjunt de l'Estat, l'atur ha pujat a l'agost en 40.428 persones, el que suposa un 1,40% més que al juliol, fins als 2.924.240 desocupats. 

Valoracions diverses

Sindicats i associacions empresarials han valorat les dades de l'atur mostrant optimisme per la lectura global que es pot fer de les dades, però requerint mesures per evitar l'estacionalitat del sector serveis i la necessitat de continuar implementant la reforma laboral. 

La valoració de la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec ha estat una de les més crítiques, assegurant que l'augment actual de l'atur ve donat per "tres mesos molt dolents pel que fa a contractació", segons ha assenyalat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta.  De cara a la tardor, Pimec ha pronosticat que continuarà la tendència a l'alça del nombre de desocupats.

Pimec ha assegurat que la reforma laboral "dificulta la presa de decisions" dels empresaris a l'hora de contractar. És a dir, segons la patronal, les empreses que han de triar entre contractar de forma indefinida o no contractar, tenint en compte el context "d'incertesa", aposten per la segona opció.

Des de CCOO consideren que hi ha "una millora de l'ocupació" tot i l'augment de l'atur registrat a l'agost. Així ho ha defensat el sindicat en un comunicat, on remarca que les dades són millors respecte de l'any passat. En la mateixa línia, CCOO celebra que un 41% de la nova contractació de l'últim mes sigui indefinida. "Creiem que cal continuar desplegant la reforma laboral, per contribuir a l'estabilització dels llocs de treball i evitar la rotació i la parcialitat no desitjada", ha defensat la responsable de mercat de treball de CCOO a Catalunya, Romina Garcia.

El sindicat remarca que l'atur a Catalunya ha estat impulsat pel sector serveis, de manera que es demostra que és un sector "marcadament estacional". És per aquest motiu que CCOO demana "enfortir el teixit productiu català" i aposta, de nou, per la reindustrialització i el Pacte Nacional per la Indústria.

UGT també comparteix la mirada positiva als efectes de la reforma laboral. "Interanualment, l'evolució del mercat de treball és positiva, reflectint-se en les dades l'impacte de la reforma laboral amb l'augment de la contractació indefinida i la caiguda de la temporal", ha destacat en una nota de premsa. Tanmateix, l'entitat ha defensat "continuar mantenint l'escut social" per garantir el poder adquisitiu dels treballadors amb mesures com l'aplicació de clàusules de revisió en els convenis o l'augment del salari mínim.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.