Ahir va tenir lloc un eclipsi parcial de lluna, visible des de la seva sortida fins a la una de la matinada d'avui. L'Associació d'Amics de l'Astronomia de Rubí va captar la imatge del satèl·lit mig amagat des d'un telescopi situat a la ciutat.
Per què succeeixen aquests fenòmens astronòmics?
Un eclipsi parcial de lluna succeeix quan el satèl·lit passa pel con d'ombra de la terra però només una part queda eclipsada. No és com un eclipsi total en el qual es veu una lluna de sang. La lluna es veu vermella perquè l'atmosfera terrestre difracta la llum del sol i es torna de color rogenc. En aquest cas, l'ombra només ha tapat un tros de la Lluna.
Pel que fa als pròxims eclipsis hi haurà un total lunar el 2022, un parcial lunar el 2023, 2024 i 2025 mentre que en el 2026 i el 2027 es veuran eclipsis solars parcials i el 2028 un eclipsi solar anual (tots des de Catalunya).
Llançament de l'Apollo 11
Curiosament, coincidint amb l'eclipsi d'ahir, ara fa 50 anys, es va enlairar el coet Saturn V de la missió Apollo 11 amb la tripulació formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, que duria els primers homes a trepitjar la Lluna.
El Saturn V feia 111 metres d'alçada i pesava 2,8 milions de kilograms. El mòdul de comandament, on estaven els astronautes, i el mòdul lunar estaven a la punta del coet. El coet tenia tres etapes, la primera tenia 2 milions de kg de fuel i elevava el coet a 68 km d'alçada en 2 minuts i 41 segons. La segona etapa durava 6 minuts i duia el coet a 175 km d'alçada. La tercera etapa duia els astronautes en òrbita a 191 km abans de dirigir-se cap a la Lluna.
L'Associació d'Amics de l'Astronomia de Rubí (TRI-A) projectarà el dia 24, coincidint amb la tornada de l'Apollo 11 a la terra, la pel·lícula 'Apollo 13' a la biblioteca Mestre Tauler a les 18 h.