El Govern ha posat aquest dimecres en marxa l'índex de referència de preus de lloguer a Catalunya amb l'objectiu d'aportar transparència al mercat de lloguer i donar eines per a modular els increments desproporcionats de les rendes que s'han produït els darrers mesos en algunes ciutats de Catalunya. Abans de la presentació pública de l'índex, la consellera de Governació s'ha reunit amb els representants dels 27 municipis on es començarà a aplicar, que són: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Vilanova i la Geltrú, Girona, Figueres, Olot, Blanes, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.
L'índex és un indicador de consulta pública amb caràcter informatiu que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta. Aquesta eina es nodreix de les dades reals de pràcticament 200.000 contractes de lloguer dipositats al Registre de fiances de l'INCASÒL, i està connectada amb la base de dades del Cadastre. En aquest sentit, la consellera Meritxell Borràs ha subratllat que ofereix "una aproximació fidel a la realitat del mercat de lloguer, i permet que tant els ciutadans que busquen un habitatge de lloguer com els que volen posar-ne un a lloguer tinguin una referència clara del preu mitjà del lloguer d'acord amb la ubicació i les característiques de l'habitatge".
En els propers mesos, un cop es comprovi el bon funcionament de l'índex, el Govern establirà mesures via decret per incloure incentius als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota de l'índex de referència com ara la prioritat per accedir a ajuts específics a la rehabilitació, prioritat per accedir a l'Avalloguer, un instrument del Govern que, entre d'altres, dona garanties de cobrament als llogaters, i s'estudiarà la viabilitat d'establir desgravacions fiscals en impostos com ara el tram català de l'IRPF. També es regularà l'obligatorietat de fer constar a les ofertes i als contractes de lloguer si el preu es troba dins dels paràmetres de l'índex de referència.
Així mateix, Borràs ha explicat que es faran reunions de seguiment amb els ajuntaments en els quals s'aplica l'índex per valorar el seu funcionament o incloure-hi millores. Els ajuntaments també podran fer servir l'índex en les seves polítiques d'habitatge amb mesures com ara bonificacions de l'IBI per als propietaris que lloguin els seus pisos per sota de l'índex de referència.