L'abocador de Can Balasc, a un pas d'obrir

Montse Rousse, portaveu de la Plataforma Rubí sense Abocadors, alerta que les olors de l'abocador de Can Balasc arribaran al centre de la ciutat

Malgrat l'alleujament inicial després que l'Ajuntament de Rubí anunciés que es denegava l'aprovació prèvia al projecte de l'abocador de Can Balasc, ha sorgit un nou revés, ja que la Generalitat ha donat llum verda a través d'un anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya perquè l'empresa Arrins SL (pertanyent a TMA Grupo F. Sánchez) pugui obtenir l'autorització ambiental per obrir la instal·lació. Ara s'ha obert un període de 30 dies per realitzar al·legacions que finalitzarà el 17 de juliol

 

Per a la Plataforma Rubí sense Abocadors i la seva portaveu, Montse Rousse, el temps no corre a favor seu i temen que Can Balasc es converteixi en una nova versió del polèmic abocador Can Carreras, situat entre els termes municipals de Rubí i Castellbisbal. De fet, fonts properes a la Generalitat afirmen que l'obertura de Can Balasch és qüestió de pocs mesos.

 

"És una documentació molt extensa que en 30 dies és gairebé impossible que un grapat de veïns la puguin analitzar per presentar unes al·legacions en condicions" ha declarat Montse Rousse, qui considera que "el que hem vist per ara és que hi ha documents que es contradiuen entre ells. El que ens preocupen sobretot són els relacionats amb les distàncies i la densitat dels residus".

 

En aquest sentit, a la plataforma els hi sobta que a la documentació del projecte, pel que fa a l'entorn socioeconòmic, s'assenyali que la urbanització de Can Serrafossà està a més de 2 quilòmetres i la Perla a 1,5. "O no han mesurat bé o potser l'abocador obrirà al Papiol perquè aquestes distàncies a Rubí no es donen", ha afegit irònicament Montse Rousse.

 

Des de la Plataforma Rubí sense Abocadors també se sorprenen per un estudi d'olors presentat per l'empresa que gestiona el futur abocador on indica que les olors es quedaran a uns 500 metres al voltant de l'abocador, "quan tots sabem que quan aboquen els fems al camp de Can Balasc la pudor arriba al centre. Per tant, quina diferència hi ha entre fems i residus? Les olors viatjaran igual des de la mateixa zona fins on ho porti l'aire".

 

El forat on es preveu que s'ompli de residus durant diversos anys està a poc més de 700 metres de distància de l'Escola Verda Rivo Rubeo i la seva directora, Marina Llonch, ja va alertar en una entrevista al TOT Rubí de les conseqüències que pot suposar l'obertura d'un abocador tan a prop d'un centre escolar.

 

Tanca que protegeix el futur abocador de Can Balasc, al qual es pot accedir a través de l'Av. Castellbisbal
Tanca que protegeix el futur abocador de Can Balasc, al qual es pot accedir a través de l'Av. Castellbisbal | Redacció

 

L'Ajuntament de Rubí, disposat a presentar el màxim d'al·legacions 

A la mesa d'abocadors d'aquest dimecres, que va comptar amb la presència de l'alcaldessa Ana María Martínez i diversos representants de l'equip de Govern, es va comunicar que des del consistori presentaran el màxim de requeriments durant el període d'al·legacions obert per la Generalitat per impedir, o com a mínim endarrerir, l'obertura de l'abocador de Can Balasc. 

 

En aquest sentit, Josep Milà, el director de l'àrea Serveis Territorials de Rubí, va fer una exposició de la situació actual tot valorant l'aspecte positiu d'haver denegat la llicència urbanística a l'empresa pertanyent a TMA Grupo Sánchez "perquè no hi ha coordinació en els documents presentats", però alhora destacant la part negativa que suposa que la Generalitat doni via lliure perquè pugui obtenir la llicència d'activitats adequada a la nova llei. 

 

L'ocasió va servir per tornar a presentar una de les principals queixes de la Plataforma Rubí sense Abocadors, i és que l'Ajuntament els consideri part interessada "per poder accedir a documentació relativa a l'obertura de Can Balasch i poder-la treballar". Montse Rousse va tornar a plantejar aquest reclam i els portaveus del consistori es van mostrar oberts a facilitar aquesta documentació i inclús a incorporar-la com una al·legació més. 

 

Abans de finalitzar la reunió es va fer menció al possible interès de la mateixa empresa que gestiona Can Balasc en traslladar també a Rubí la seva planta de gestió de residus, actualment a Sant Cugat, donada la manca de terreny per construir pisos socials en aquest municipi veí. 

 

Reunió sobre l'obertura de Can Balasc a la sala de plens de l'Ajuntament de Rubí
Reunió sobre l'obertura de Can Balasc a la sala de plens de l'Ajuntament de Rubí | Redacció

 

Can Carreras, un polèmic predecessor

Des de la plataforma Rubí sense Abocadors han recordat, en declaracions als mitjans locals, que Can Carreras va començar a través d'una llicència obtinguda per silenci administratiu positiu. "S'havia de regular urbanísticament amb el pla especial de 2011, estem a 2019 i continua sense regular-se urbanísticament. Va començar i va acabar l'activitat sense aquest tràmit", ha explicat Rousse.

 

Des de la plataforma asseguren que amb la Llei Òmnibus, l'abocador de Can Balasc podria començar a operar només amb la llicència ambiental i després tramitar la regulació urbanística. "La Llei Òmnibus redueix molt els tràmits, i permet simultaniejar l'activitat encara que no s'hagi aconseguit l'autorització ambiental. Això afavoreix l'activitat de polígons industrials però perjudica els casos en els quals es pretén obrir un nou abocador, com és el cas que ens afecta", argumenta Montse Rousse.

 

Tot abocador té una capacitat, una vida útil i genera emissions de biogàs. Aquest biogàs es pot captar a través de tubs i cremar-los amb torxa per reduir l'olor, o bé alliberar-los directament a l'atmosfera, amb les conseqüents molèsties que pot generar per als veïns dels voltants. En el cas de Can Carreras, també molt a prop d'una altra escola, IES JV Foix de Rubí, després de molt de temps de denúncia es van implementar mesures per frenar la contaminació odorífera.

 

Ara queden menys de 30 dies fins que li concedeixin la llicència ambiental a Can Balasc, un pas més cap a la seva obertura.

Vista de l'abocador de Can Balasc des d'un dron. Font: Plataforma Rubí Sense Abocadors.