El dia 30 de maig, els alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de Rubí, l'edRa, l'únic centre de la ciutat que ofereix cursos relacionats amb les arts, van fer una instància a l'Ajuntament on mostraven la seva preocupació pel bon funcionament de l'equipament, sobretot pensant en l'inici del curs vinent. De fet, des de finals d'abril ja es van començar a moure a través de la Síndica de Greuges al fer-se palesa la situació que s'estava vivint, tot i que no va haver-hi cap resultat.
En aquesta instància, demanaven l'atenció de l'alcaldessa Ana María Martínez per fer-li arribar "la greu situació que s'està patint a l'escola i que està afectant des de fa mesos la prestació bàsica del servei." En l'escrit, el Consell Escolar, que està format per membres de l'alumnat, el professorat i l'Associació d'alumnes i ex-alumnes d'edRa, exposa que des del mes de setembre de 2016, moment en el qual es va produir l'excedència de l'administrativa, es va cobrir l'absència amb una auxiliar administrativa que només va estar contractada durant 6 mesos, fent la feina corresponent de manera intermitent un administratiu durant la resta de curs. Aquesta situació ha provocat que totes les tasques pròpies d'aquest lloc de treball "s'estiguin fent de manera precària, sense poder donar el servei adient per a una comunitat educativa de gairebé 280 alumnes."
Segons expliquen, les tasques s'han anat fent gràcies a "la bona voluntat del personal de l'escola" i amb el "suport administratiu puntual i discontinu ofert des del servei d'educació amb una bossa de 80 hores", tot i que "no ha estat suficient per tirar endavant la feina amb la qualitat de servei que necessita l'escola i que reconeix el Departament d'Ensenyament de la Generalitat quan n'atorga la subvenció que inclou el personal d'administració, amb el que no s'ha comptat en condicions òptimes durant el curs escolar que es tanca".
Una de les altres qüestions que més preocupa al Consell Escolar és la dificultat per cobrir les vacants respecte el professorat. Diuen que "malgrat la insistència per resoldre aquestes mancances, ni tan sols existeix una borsa de treball per fer front a aquesta situació excepcional".
Per aquest motiu, reclamaven una reunió urgent per a resoldre "aquestes mancances donat que al mes de setembre l'escola ha de comptar amb els mitjans necessaris".
Tot i la urgència que suposava aquesta instància, i més tenint en compte el paper de l'edRa a la ciutat i que el curs vinent estrenen un CFGS en Espais Interactius, pioner en tota Catalunya, el Consell Escolar no va rebre resposta, per la qual cosa el passat 11 de juliol van fer pública la carta.
Divendres 14 de juliol, el Consell Escolar va rebre una trucada de l'Ajuntament amb la qual se'ls va convocar a una reunió el dimarts 18 de juliol. A la reunió van assistir representants del Consell Escolar, l'alcaldessa Ana Maria Martínez, el regidor de Serveis Centrals Moisés Rodríguez, la regidora de Serveis a les Persones Marta Garcia, així com dos tècnics municipals.
Segons fonts del Consell Escolar, durant la reunió, que va transcórrer amb "cordialitat i bona sintonia", es va parlar dels dos grans temes que preocupen, el de l'administració i el del professorat.
Professors amb contractes d'autònoms a l'espera de tenir una borsa de treball
Pel que fa al tema del professorat, es necessiten incorporar 4 professors (una baixa, dues excedències i una mitja jornada perduda a causa que l'escola ha passat de les 37 a les 35 hores setmanals). Es va acordar que, per tal de començar el curs amb normalitat, es contractarien aquests docents com a autònoms de manera provisional, facturant per hores en comptes d'estar en plantilla. Segons ha explicat l'Ajuntament, ja s'ha posat en marxa una borsa de treball per a regularitzar aquests llocs de treball, que en un principi estarà operativa abans d'acabar l'any.
El personal administratiu del centre, encara sense solució
Sobre el personal administratiu, s'estan estudiant diverses opcions i el consistori s'ha compromès a donar resposta abans del pròxim 31 de juliol. Segons ha informat el Consell Escolar al TOT Rubí, actualment no hi ha borsa de treball d'administratius i auxiliars d'administratiu estan fent la feina d'aquests. La solució que l'Ajuntament els hi donava era contractar per un període de sis mesos, tot i que el Consell ha demanat un any mínim. Aquesta demanda es deu al fet que, durant el curs que ha acabat, l'administrativa estava contractada per sis mesos i no es va poder fer traspàs, fet que passaria igual ara. Això va provocar que, un cop ja havia après el funcionament, que no té res a veure amb la professionalitat o els coneixements sinó amb la particularitat de cada lloc, el seu contracte es va acabar.
El Consell Escolar, vista l'experiència d'aquest últim curs, vol evitar que això torni a passar.
El Consell Escolar s'ha mostrat satisfet amb la reunió, tot i la tardança a fer-la i que les solucions que s'han proposat no poden ser definitives i estan a l'espera de rebre una resposta per part de l'Ajuntament de Rubí abans de finals de mes.