La quasi perfecta acollida de la XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs a Rubí

Durant la rua, un dels carros va bolcar i hi va haver 3 ferits

La XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs es va celebrar a la ciutat rubinenca
La XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs es va celebrar a la ciutat rubinenca | Silvia Polanco

 

Aquest cap de setmana era molt esperat pels ciutadans i ciutadanes de Rubí, ja que durant els dies 3, 4 i 5 de maig es convertiria en la seu de la XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs [vegeu la galeria]. Aquesta tradició és la mostra popular d'animals més important de Catalunya, i la ciutat rubinenca va ser l'escollida d'enguany perquè es donessin cita els representants d'uns 50 municipis associats a la Federació Catalana dels Tres Tombs. A Rubí van arribar per la festivitat prop d'un centenar de carros i carruatges, 300 cavalls, eugues i mules i uns 800 traginers i tragineres.

 

El cap de setmana dedicat als Tres Tombs va començar el divendres 3 de maig amb la celebració de l'eucaristia en honor de Sant Antoni Abat. Aquest sant tenia més importància que de costum aquests dies, ja que la XXII Trobada va coincidir amb la 160a edició de la festivitat local de Sant Antoni Abat. Al final de la celebració, els assistents van poder gaudir d'un tros de coca beneïda pel mossèn Victor Manuel Galindo Macario, rector de Santa Maria de Rubí.

 

El dissabte es va començar des del matí a fer activitats relacionades amb la Trobada, ja que es van fer dues visites guiades, una a les 11 h i una altra a les 12 h, al Museu Etnogràfic Vallhonrat. Més tard, a les 18 h, es va fer una cercavila a càrrec de l'Agrupació Musical Cabrera d'Anoia que va recórrer alguns dels carrers principals de la ciutat i així van anar fent boca per la festivitat que els esperava als assistents l'endemà. La cercavila va finalitzar a l'Ajuntament, on es va procedir a fer la tradicional Benvinguda als assistents. En ella, van estar presents els membres de l'Ajuntament de Rubí; Manel Bamaba, el president de la Societat de Sant Antoni Abat; Manuel Acebedo, banderer; i Maria Josep Boix i Sandra Martínez, els cordonistes. A la nit, l'Orquestra Selvatana va oferir el concert i ball de societat a la carpa que es va instal·lar a la plaça de Doctor Guardiet.

 

El diumenge va ser el dia on es van dur a terme les activitats més importants de la festivitat. El dia va començar amb l'esmorzar del traginer a la Masia de Can Serra i a les 11:30 h es va donar el tret de sortida a la rua dels Tres Tombs. A part dels cent carruatges que van anar desfilant pels carrers de Rubí, el to musical de la desfilada la van posar l'Associació Musical Sant Feliu, l'Agrupació Musical Cabrera d'Anoia i la Banda Triangle de Sants. La rua, però, es va veure enterbolida per un accident que hi va haver a la Rambla Joan Miró, quan un dels carros es va bolcar i va deixar 3 persones ferides de poca gravetat [vegeu la notícia]. A més, un grup de 8 persones van protestar amb pancartes en contra de la festivitat dels Tres Tombs pel maltractament que podia suposar aquesta tradició per als cavalls.

 

El grup de protestants amb pancartes contra els Tres Tombs
El grup de protestants amb pancartes contra els Tres Tombs | REDACCIÓ

 

Un cop passat l'ensurt, unes 280 persones van acudir al dinar de germanor a la Masia de Can Serra. Finalment, el cap de setmana va finalitzar a la carpa de la plaça Doctor Guardiet amb la interpretació de tres dives i tres tenors, que van cantar cançons populars catalanes, napolitanes, sarsuela i òpera.

 

Per tant, més enllà de l'accident, Rubí ha viscut un cap de setmana històric i per recordar.