Ingredients per 4 racions
- 400 g d'arròs rodó
- 12-16 gambes
- 300 g de rap
- 4 ous
- safrà
- oli d'oliva verge extra
- sal
Per al fumet de peix
- 1 kg de peix de roca
- els caps i les closques de les gambes
- 1 ceba
- 1 porro
- 1 pastanaga
- 1 branca d'api
- 1 fulla de llorer
- oli d'oliva verge extra
Preparació
-
Peleu les gambes i reserveu-ne les closques i els caps. Trossegeu el rap a daus i reserveu-ne les espines.
-
Per al fumet: ofegueu, en una cassola amb un raig d'oli, les verdures pelades i tallades a dauets, procurant que no es daurin. Afegiu-hi els caps i les closques de gamba i ofegueu-ho 2 min.
- Afegiu-hi el peix, net de vísceres i sang, i les espines de rap, i ofegueu-ho 2 min més. Cobriu-ho amb aigua freda (uns 2 l) i porteu-ho a ebullició.
-
Escumeu-ho amb una cullera, afegiu-hi el llorer i, tapat, feu-ho coure a foc molt suau uns 20 min. Apagueu el foc i deixeu-ho reposar uns minuts abans de colar-ho. Reserveu-ho.
-
Escalfeu el forn a 250 ºC.
-
En una cassola de fang, salteu el rap i les cues de gamba, lleugerament salades. Retireu-ho.
-
En el mateix oli, sofregiu l'arròs 2 min, a foc suau. Afegiu-hi el brou (1,5 l) i el safrà, i poseu-ho a punt de sal. Deixeu-ho coure a foc mitjà, 13 min, i afegiu-hi el rap i les cues de gamba a mitja cocció.
-
Passats els 13 min, cobriu l'arròs amb l'ou batut i acabeu-ne la cocció al forn, 7 min, o fins que la crosta estigui una mica daurada.